Юношеският национален отбор на България до 17 години беше избран за Отбор на месец март в анкетата на спортните редакции у нас. Селекционерът Йордан Петков логично взе наградата за Треньор на месеца.

Юношите бяха избрани с 15 гласа пред баскетболния Рилски спортист с 8, а 1 вот има за стрелците Антоанета Костадинова и Кирил Кирилов. В подреждането на треньорите Йордан Петков е убедителен пред Людмил Хаджисотиров.

"Това е първа награда за мен. Но заслугата е на отбора, който е тим с уникални качества. Щастлив съм, че съм треньор на тези деца", каза Петков в Пресклуб "България".

Специалистът обясни още, че България до 17 години вече има нова цел на предстоящото европейско първенство в Израел. И тя е излизане от групата и участие на четвъртфинал.

Европейското в Израел ще се проведе в периода 16 май - 1 юни. Както е известно, България е в група заедно с Франция и Нидерландия, а четвъртият отбор ще стане ясен по-късно. 

"Не се плашим от Нидерландия и Франция. Миналата година през февруари, когато се събра този отбор, поставих целта. И тя беше класиране на Европейско, а не на Елитен кръг. Затова сега поставяме цел излизане от групата на Европейското. Знаете, че български отбор при участията си на първенствата и при 17-годишните, и при 19-годишните, няма победа. Така че за нас това е предизвикателство. Но не се притеснявам, защото тези деца са свикнали да играят само за победа. Дори и в контролните срещи се настройваме така", обясни още Йордан Петков.

Той разказа, че по време на квалификациите е имало малко разочарование след мача с Португалия, който българите загубиха в последните минути. Но Петков е мотивирал играчите, обяснявайки им, че всичко ще бъде наред и те точно в мача с Република Ирландия ще станат мъже. Въпросната последна среща завърши 2:2 и така България се класира за еврофиналите.

"Събираме се на лагер преди Европейското на 3 май. Няма да има контролна среща, защото времето не позволява. По същото време има и мачове в турнира за Купата на БФС, където голяма част от момчетата ще участват. На 14 май тимът пътува за Израел, а на 16-и е първата среща", каза Петков.

"Притеснение при нас няма", заяви капитанът на отбора Асен Митков от Левски. 

"По-скоро сме амбицирани да видим на какво ниво сме спрямо големите европейски сили. Но ние сме изключителен колектив, не се притесняваме от нищо", добави талантът.