ВИЖТЕ СТРАНИЦАТА НИ БУКМЕЙКЪР ТУК!

Собственикът на Ботев (Пловдив) Антон Зингаревич даде интервю за PlovdivNews.bg, в което коментира сензационния трансфер на звездата на „канарчетата“ Тодор Неделев в Лудогорец. Той обяви, че е загубил уважението си към българския национал. Руският богаташ говори и за представянето на „жълто-черните“ през сезона.

WINBET – завишени коефициенти за топ спортни събития (18+)

- Господин Зингаревич, капитанът на Ботев Тодор Неделев беше продаден, как се стигна до неговия трансфер?
- Искам да кажа как стоят нещата от моя страна и от страна на клуба. Тошко имаше договор за 3 години, като през юни изтичаше втората година. В договора имаше и клауза, при която може да разтрогне през юни, aко е искал да остане дори не е трябвало да преподписва. В понеделник вечер в 20:30 часа в клуба имаше обаждане от неговия агент, че има предложение от Лудогорец и иска да проведем разговор. Сутринта проведохме среща, на която те ни представиха офертата и казаха, че предвид факта, че договорът му изтича юни не можем да искаме много пари. Освен това от обаждането вечерта на сутринта всички документи вече бяха готови за нотариус. Как става толкова бързо това? Аз казах, че не е до парите, а до това какво иска Тошко. Аз имах и личен разговор с Тошко и му казах, че знам за офертата и трябва да я обсъдим, за да вземем решение. Във връзка с изтичането на договора имахме 3 опции - да си тръгне, да преподпише с Ботев или да оставим всичко за лятото, ако не може да реши сега, тъй като трансферният прозорец затваря.
Той ме изслуша и каза, че трябва да говори с мениджъра си. След 5 минути ми звънна и ми каза, че решението му е да си тръгне. Аз прочетох това, което той каза, че няколко пъти ме е питал дали искам да остане и казвам, че не е така. Не ме е питал няколко пъти дали искам да остане в клуба. Загубих уважение към него.
Аз загубих уважение към него като човек.
Г-н Филип Филипов също присъства на разговора и превеждаше всичко, което говорихме. Истина е, че му дадох 3-те опции, а той след 5 минути ми каза, че иска да си тръгне. Звъннаха ни в последния ден от трансферния прозорец. Не бяхме планирали да се разделяме с Тошко. Когато Лудогорец дошли на срещата, вече са имали всички документи. И явно са били готови предварително.
Както само може да видите и анализирате от последния мач през уикенда и реакцията на неговия съотборник, когато беше сменен, явно е имало хора, които са знаели, че това е последният му мач с Ботев. Като клуб предложихме на Тошко да остане при нас, но той избра да отиде в Лудогорец. Разбирам феновете на Ботев, че това е тежка раздяла, но във футбола това е нормално. Разбирам и Тошко, че е приел офертата. Респект за това, което направи за Ботев в последните 10 години, като е взимал и най-висока заплата от играчите. Той е един от най-великите футболисти в историята на Ботев в последните години. Тошко подписа договор с Ботев за 3 години през юли 2021 г., когато беше контузен. Въпреки това му гласувахме пълно доверие. В Ботев той получаваше голяма заплата, но в Лудогорец ще взима повече. Разбирам го, разбирам и феновете, но за мен той не казва истината.

- Феновете са крайно недоволни от представянето на отбора. Вие доволен ли сте?
- От една страна разбирам феновете, че са недоволни от представянето на отбора, но от друга страна мисля, че феновете трябва да вярват на ръководството. От януари 2021 г., когато аз и екипът ми поехме отбора- има голям напредък. Първо останахме в efbet Лига през 2021 г., а 2022 г. постигнахме нещо, което не беше постигано отдавна- завършихме трети и играхме в Евротурнирите. Сега ще видим какво ще стане през 2023 г. Да, втората половина на 2022 г. не беше много хубава, но не е честно да кажем, че годината не е била успешна. Да, сезонът не започна добре по обективни причини. Клубът не беше готов за такива ситуации, но не можеш да бъдеш готов да завършиш предишния сезон с толкова картони и наказани и да започнеш новия сезон с толкова контузии. В началото на сезона планът беше да залагаме на млади играчи като Тонев и Ннади и да се върнат контузените и наказаните. За съжаление играчите не бяха готови за това и може би на това се дължат слабите резултати. Аз не разбирам защо, но цялата лудост започна от феновете, които искаха смяна на треньора, която аз на този етап не исках да правя, но трябваше да я направим. Ако погледнем предишния сезон и какво се случи през този сезон, можем да видим успеха и не мисля, че трябваше да сменяме треньора. Заради това, че сезонът е започнал беше трудно да намерим треньор и направихме грешка. Аз не вярвах, че сме направили правилният избор на треньора, който намерихме и трябваше да направим нова смяна. Когато това се случва не е лесно и сега целта пред нас е да завършим на седмо място. Играта не е това, което искаме, но не е честно да съдим треньора след толкова малко мачове и трябва да го подкрепим. Вижда се, че има макар и частичен напредък в играта. Това се видя и на мача с Берое. Скоро ще играем пълни 90 минути на високо ниво, каквато е нашата цел. Ако погледнем големите отбори в света като Манчестър Юнайтед, Арсенал ... всеки отбор попада в такива ситуации, когато трябва да намери правилния път. Това се случва и в нашия клуб сега. И въпреки всичко сезонът може да завърши успешно. Това, което бих искал е нашите фенове да ни подкрепят, както го правят феновете на големите отбори, дори да не са щастливи. Без значение какво се случва, стадионът е пълен и играчите усещат тази подкрепа. Когато спечелихме третото място миналия сезон се усещаше подкрепата и когато има обединение между отбора и феновете се постигат големи неща, както когато се борихме за третото място. Каквото и да става феновете трябва да подкрепят отбора и да ни дадат време.

- Недоволството към Азрудин Валентич е голямо. Вие какво мислите за работата му и ще остане ли той в клуба?
- Погледнете работата на Валентич за двете години, в които той е в клуба. Като треньор той успя да спаси отбора от изпадане, а през втората година го изведе до трето място и играхме в Евротурните. Отборът успя да постигне резултати, които не беше постигал много години. Разбира се, че искаме да постигаме добри неща всяка година, но във футбола се изисква време. През тези 6 месеца не сме там, където всички искаме да бъдем. Валентич успя да направи добра организация вътре в клуба. Привлякохме Даниел Коен, който се занимава с академията и с „Б“ отбора. Имаме много добри скаути - имаме Тимур Дагуев, който успя да привлече играчи, които сега много отбори искат. Имаме много добър физически и кондинционен отдел, начело със Сърджан. Подготвяме и академията кондиционно, което преди не се правеше. Имаме втори отбор. Подготвяме добре играчите си, за да станат добри атлети. Вървим в правилната посока като отбор. Освен това досега имаме 3 милиона евро от продажба на играчи. Това е фактологията.

- Изпълнителният директор Герман Чистяков призна, че има забавяне на заплатите. Има ли Ботев финансови проблеми?
- Не, нямаме финансови проблеми. Не сме имали финансови проблеми през последните 2 години. В момента имаме технически проблем, който ще бъде решен в най-скоро време. Всичко ще бъде наред.
Клубът е стабилен и е стабилен от 2 години. От януари 2021 г. много неща бяха обещани, но не бяха изпълнени. Беше ми обещано стадионът да е готов до края на 2021 г. Както всеки клуб имаме много разходи. Имаме малко спонсори. Първата година имахме спонсори, които помагаха на клуба. Илиян Филипов беше един от тях, но от страна на града много неща бяха обещани, а не бяха направени. Клубът не е благотворителност, а е бизнес, който трябва да се управлява добре. Като не е готов стадионът няма възвръщаемост на инвестицията. Имаме нужда от стадиона и смятам, че когато е готов, парите които ще печелим ще помогнат за още по- голяма финансова стабилност и развитие на клуба.
Когато имаш акционери- добре, но когато нямаш става трудно. Моята цел е да развия клуба и да има стабилно бъдеще, предвид ситуацията в България това е не е лесно. Когато нямаш приходи, не е лесно да бъдеш финансово стабилен.

- Ботев съвсем скоро се връща на "Колежа". Ще инвестирате ли средства в стадиона?
- Както вече казах, когато направих сделката за Ботев имах уверение от Общината, че стадионът ще бъде завършен през 2021 г., най-късно до първото/второто тримесечие. Сега сме края февруари 2023 и не сме сигурни до къде е стадионът. Днес г-н Филипов каза, че трябва да се оттегли от стадиона, защото Общината още не му е изпратила договора, за да го завърши със собствени средства, за да бъде готов и да започнем да играем мачове там през април. Затова когато ме питате дали съм готов да инвестирам, мисля че не е в това въпросът. Въпросът е защо стадионът все още не е готов, като това обещание ми беше дадено. От друга стана, ако погледнете проекта на стадиона, дори и да започнем да играем на него през април, все още има неща, които не са включени в проекта, за да може да играем там. Клубът трябва да обзаведе съблекалните и други подобни. Така че, определена сума трябва да бъде инвестирана за стадиона. Големият въпрос, който трябва да зададете, е защо стадионът не е готов от Общината при положение, че е 2023 година, а трябваше да бъде завършен преди повече от една година. С отварянето на стадиона в следващите две години ще гоним висока посещаемост и топ три в класирането.