"Стъпките на БФС са напълно, абсолютно и категорично легитимни. Хората просто четат закона, както на тях им е удобно. Има опасност да влезем в ситуация на юридическа безтегловност. БФС отдавна алармира клубовете, обществото и така наречената опозиция за подобно нещо". Toва заяви заместник-изпълнителният директор на Българския футболен съюз Христо Запрянов пред БНТ във връзка с конгреса в петък, който Димитър Бербатов проведе в НДК. 

Първо в БЛИЦ: Цъка голяма бомба в родния футбол! Ще гръмне ли в сряда?

"Не бих казал, че ще влезем в спиралата на двувластие. Има опасност да влезем в ситуация на юридическа безтегловност. БФС отдавна алармира клубовете, обществото и така наречената опозиция за подобно нещо. В крайна сметка, за огромно наше съжаление, се случи точно това, за което алармирахме. Вместо да си говорим за националния отбор и фактът, че той ще играе срещу световния вицешампион в страната, която организира Мондиала тази година (б.р. - срещаме Хърватия в Катар), ние се занимаваме с други неща. В момента националният отбор е потърпевш от всичко, което се случва. Същата беше и ситуацията на 12 октомври, когато се проведе конгресът, насрочен от съда. Конгресът приключи, а след това отборът се стегна и успя да обърне Северна Ирландия", сподели Запрянов.

Заместник-изпълнителният директор на БФС определи като напълно легитимно и решението да се отмени конгресът, който беше насрочен за 18 март. "Стъпките на БФС са напълно, абсолютно и категорично легитимни. Хората просто четат закона, както на тях им е удобно. Ако погледнете в Търговския регистър сами ще видите, че има покана за конгреса през юни 2021 година. Няма практика поканите за общо събрание да се свалят от сайта на Агенцията по вписванията. Всичко беше сторено според законовия ред. Сегашният конгрес беше отменен заради съдебните дела, касаещи решенията от предишния конгрес на 12 октомври. Този конгрес беше похвален като организация дори и от така наречената опозиция и за ФИФА и УЕФА резултатите от него важат", каза още Христо Запрянов.

Той коментира и темата, свързана с лиценза на централата. "Бюджетът се изготвя от администрацията на БФС, след което се предлага на Изпълнителния комитет, преди да бъде представен на общо събрание. БФС разполага с отчет за последните четири години и има бюджет, който е приет от Изпълкома. Относно отнемането на лиценза е имало заплахи и преди. За въпроси, свързани с лиценза, се обърнете към министъра на спорта, който също присъства на "събитието" в петък", допълни Запрянов.