Спортният журналист от БЛИЦ Юри Славчев бе потърсен от колегите от радио BBC във връзка със случилото се на двубоя между България и Англия снощи, който завърши при резултат 6:0 в полза на "трите лъва". Повод да се свържат с него бяха расистките подвиквания от трибуните и спирането на два пъти на двубоя.

Ето как протече разговорът в ефира на BBC радио:
BBC: Какви са реакциите в България и как приемате вие случилото се?
Ю.С.: Всички смятаме, че това е срамно и не трябва да се случва. Но това бяха малка група хора - двама, трима... максимум 10 човека. А на стадиона имаше 20 000 души. Смятам, че този скандал се преекспонира и се създаде прекалено много шум. Вие говорихте постоянно за расизъм последните седмици, в изказванията на Гарет Саутгейт постоянно се говореше за това. Създаде се прекалено голямо напрежение. Ние не сме аборигени, а проблемът с расизма не е само в България, а в цял свят. Питайте Марио Балотели. При вас го има също. Не може заради няколко човека и няколко подвиквания да заклеймявате България като расистка държава.

BBC: Значи смятате, че тези подвиквания и този расизъм се преекспонира?
Ю.С.: Да, така смятам. Маркъс Рашфорд е казал на българския защитник Георги Пашов, че не е чул нищо. Първият сигнал идва от Мингс, който е казал на Саутгейт. Вторият сигнал идва от съдията. Тук в България във всеки водещ тим има по 5-6 тъмнокожи футболисти и никой никога не се е оплакал от расизъм. Повтарям, че това са подвиквания от няколко човека и не може да се заклеймява цяла нация. Вие нямате ли такива проблеми в Англия?

Winbet - победата е емоция! (18+)

BBC: Първо казахте десетина, после 2-3 души. Ние видяхме по телевизията колко са и те бяха повече...
Ю.С.: Издребнявате. На фона на 20 000 човека на стадиона дали са 3-5 или 10 е без значение. Този скандал се преекспонира.

BBC: И мислите, че това е нещо нормално и трябва да се случва?
Ю.С.: Никога не съм казал, че това е нормално и трябва да се случва. За трети път ви казвам, че тук също отчитаме, че случилото се е срамно и никой не го толерира. Но с този случай се прекалява. Нима само в България се случва това? Навсякъде е...

BBC: Да, но просто този мач беше снощи и затова говорим за него... Добре, значи вие смятате, че този скандал се преекспонира и това е дошло от 2-3 човека?
Ю.С.: Да, това е мнението ми! 

Нашата квалификационна група за Евро 2020