На днешния ден - 19 октомври, точно преди 40 години, легендарният английски клуб Манчестър Юнайтед гостува за първи и единствен до момента път в България. Това става в осминафинал на вече несъществуващия турнир КНК, а съперник е ЖСК-Спартак (Варна). Мястото на събитието е стадион “Юрий Гагарин”. Апропо, какво е ЖСК ли - Железничарски спортен клуб... 

Англичаните кацат предния ден с чартърен полет на летището във Варна. Два часа преди това не се позволява на никой да припари до аерогарата в морската ни столица. Бъкано е с милиция. Начело на делегацията на "червените дяволи" е Боби Чарлтън, който само дни преди това е навършил 46 години. Треньор на тима е Рон Аткинсън.

В състава е бъкано със звезди - Брайън Робсън, Франк Стейпълтън, Норман Уайтсайд. Но най-много, естествено, привлича вниманието легендата Боби Чарлтън. Гостите са настанени в най-баровския хотел - Шведския.  Водят си готвач, мъкнат си храна и вода. Вечерта излизат на разходка, но след двайсетина минути  се прибират, защото около тях ври и кипи от народ. Маса любопитни люде започват да следват англичаните за автографи и Аткинсън  променя плана. Нарежда всички да се прибират в хотела. Хората обсаждат сградата. Направо става пълна лудница. Налага се да идват допълнително милиционери. 

WINBET – персонални бонуси всеки ден! (18+)

Час-два по-късно Боби Чарлтън с двама от основния състав футболисти отиват в залата за боулинг на Шведския, където за кратко е пристигнал отборът на ЖСК-Спартак. Варненци получават разрешение да се видят и снимат за спомен с Боби Чарлтън. На една от снимките Стефан Найденов се ръкува с легендата на английския футбол.


Между тях е Румен Димов, който едва ли тогава предполага, че на другия ден ще влезе в историята с гола си. Стефан пък не играе, защото е наказан от... 1979 година. Тогава той е играч на Берое и участва в паметните две битки с Ювентус, когато получава картони. Правилата в тия времена са такива - накажат ли те в евротурнирите, санкцията е с вечна давност. Така се случва, че от въпросните срещи с Юве до първата с Ман Юнайтед Найденов не играе в Европа, но, макар и да са минали четири години, наказанието му си остава... На реванша след две седмици обаче е титуляр. 

Двубоят на 19 октомври 1983 година започва в 16:30 часа. В 15:00 часа стадион "Юрий Гагарин" вече е претъпкан до краен предел. Мало и голямо се изсипва във Варна, за да види на живо "червените дяволи". В Живково време няма интернети, няма Диеми, които да ти предават на английски мачове. Желязната завеса на комунизма не разрешава такива неща, спусната е зловещо и мрачно....  И затова социалистическият българин е зажаднял да види нещо от Запада. И то какво - самият Манчестър Юнайтед. 
 
Гостите откриват резултата още в 9-ата минута, когато Брайън Робсън се разписва след комбинация с Норман Уайтсайд. Две минути по-късно резултатът е изравнен. Румен Димов се разписва от фаул и става

единственият футболист, реализирал гол на Манчестър Юнайтед с екипа на български клуб.
 
"След като резултатът стана 0:1, видяхме, че няма какво да губим и се вдигнахме всички в атака. При една от тях съдията свири нарушение в наша полза около дъгата. Фаулът трябваше да го изпълни Живко Господинов, но реферът реши да го пребием, защото стената бе построена на близко разстояние. Тогава видях пролука между четирима души и нанесох удара от две крачки засилване. Топката попадна в долния десен ъгъл на вратаря Гари Бейли. Целият стадион стана на крака, включително и 300-та запалянковци от Острова”, спомня си Димов години по-късно.

"Като свърши срещата, хукнах да си разменям фланелката с Брайън Робсън, а после с Франк Стейпълтън, но не успях. След мача отпразнувах паметното си попадение с родителите на Стойко Сакалиев, с които сме големи приятели. Както знаете, баща му и майка му са спортно семейство – колоездач и скиорка. Татко му Марин беше много запален по английския футбол още тогава. След като се паднахме с Манчестър Юнайтед, веднага ми се обади и аз го поканих да гостуват със съпругата си у нас. След мача си направихме голямо празненство. Вкъщи почти цяла нощ звъняха хора от Варна и цяла България", добавя още Румен Димов, който днес е на 66 години и е безработен. 
 
Две минути след началото на второто полувреме грешка на защитата на “соколите” води до второто попадение за Манчестър Юнайтед, реализирано от Артър Греъм.

На 2 ноември 1983 г. е реваншът на “Олд Трафорд”. “Червените дяволи” побеждават с 2:0 след два гола на Франк Стейпълтън в първия половин час на мача. Силен мач изнася вратарят Красимир Зафиров, а Румен Димов и Стефан Найденов правят по два пропуска. БЛИЦ СПОРТ

19.10.1983 г.
КНК, 1/8-финал
ЖСК-Спартак - Манчестър Юнайтед 1:2
0:1 Брайън Робсън (9), 1:1 Румен Димов (11), 1:2 Артър Греъм (47)

ЖСК-Спартак: Зафиров, Исмаилов, Борисов, Николчев, Михайлов, Димов, Венков, Гьорев, Личев, Господинов, Алексиев (68-Казаков)

Манчестър Юнайтед: Бейли, Дъксбъри, Албистън, Уилкинс, Моран, Маккуин, Робсън, Мюрен, Стейпълтън, Уайтсайд, Греъм

Варна, ст. "Юри Гагарин" - 35 000 зрители
Съдия: Ешвайлер (ФРГ)
Жълти картони: Казаков (ЖСК); Дъксбъри, Уилкинс (МЮ)

-----------

02.11.1983 г.
КНК, 1/8-финален реванш
Манчестър Юнайтед – ЖСК-Спартак 2:0
2:0 Стейпълтън (2, 31)

Манчестър Юнайтед: Бейли, Дъксбъри, Албистън, Моузис, Моран(65-Демпси), Маккуин, Робсън, Макари, Стейпълтън, Уайтсайд (78- М.Хюз), Греъм

ЖСК-Спартак: Зафиров, Исмаилов, Борисов, Николчев(60-Венков), Михайлов, Димов, Радомиров, Гьорев, Личев, Господинов(70-Алексиев), Найденов

Манчестър, ст. "Олд Трафорд" - 50 000 зрители
Съдия: Ериксон (Швеция)
Жълти картони: Михайлов, Исмаилов (ЖСК)