Ники Лауда е една от най-големите легенди на Формула 1. Австриецът е трикратен световен шампион, но печели симпатиите не само заради успехите, но и заради мъжеството си. Днес се навършват 40 години от деня, в който Лауда едва не изгоря жив в болида си по време на Гран При на Германия на „Нюрбургринг“ през 1976 година. Историята на състезанието беше основен мотив в излезлия през 2013 година филм „С пълна газ“ („Rush”).

„Нюрбургринг“ по това време е една от най-опасните писти в календара на Формула 1. Легендарният пилот Джеки Стюърт я нарича „зелен ад“. Преди състезанието самият Лауда организира среща на пилотите, на която призовава за бойкот от съображения за сигурност. Той обаче не получава подкрепа и състезанието се провежда. Преди старта Лауда, който кара за Ферари, е шампион от предишния сезон, лидер във временното класиране и е най-бързият пилот в шампионата.

Преди старта започва да вали проливен дъжд и във втората обиколка Ники Лауда, който стартира от втора позиция след големия си съперник Джеймс Хънт от Макларън, претърпява катастрофа. Колата му поднася на мокрото трасе, забива се в мантинелата, завърта се и се удря в болидите на Харалд Ертъл, Ги Едуардс и Брет Лънгър. След това ферарито на австриеца се запалва. Лауда обаче е блокиран и не може да излезе от болида. На помощ му се притичат Артуро Мерцарио, Лънгър, Ертъл и Едуардс. Въпреки това Ники Лауда получава сериозни наранявания по лицето, които са причинени и от това, че пяната на състезателния му шлем се разтича от високата температура и причинява много тежки изгаряния. Освен това от токсичните газове при горенето има сериозни травми на белите дробове и кръвта.

Когато е изваден от колата Лауда е в съзнание и сам стои на краката си, но след това изпада в кома. Пораженията по лицето му са страховити. Той губи голяма част от дясното си ухо, косата от дясната страна на главата, веждите и миглите. Проведено е сериозно лечение и пластични операции. За да скрие белезите, в годините след това австриецът винаги носи шапка.

Временно на мястото на Лауда от Ферари ангажират Карлос Ройтеман. Шест седмици по-късно австрийският състезател се връща на пистата и завършва четвърти в Гран При на Италия на „Монца“. Докато Ники Лауда се лекува и бори с болката, Хънт успява да стопи на три точки изоставането си в класирането преди финалното състезание в Япония. Лауда стартира трети, а Хънт от втора позиция. Заради проливния дъжд обаче пилотът на Ферари прекратява участието си в състезанието още във втората обиколка от съображения за сигурност. Хънт обаче продължава, завършва трети и става световен шампион във Формула 1.

На следващата година Лауда си връща първото място в шампионата, но отношенията му с Ферари вече са развалени заради решението му да напусне състезанието в Япония. През 1978 година Ники Лауда започва да кара за Пармалат Рейсинг Тийм, а от 1982 година до края на кариерата си през 1985 година е състезател на Макларън, като печели третата си шампионска титла през 1984 година.
Веселин РУСИНОВ, БЛИЦ