Скандално прекратеното дерби на Пловдив между Локомотив и "Ботев" часове преди Великден не е първият подобен случай в родния футбол. В рубриката ни БЛИЦ Архив ще припомним няколко скандала около светлия празник.

През 1997 година навръх Великден става голям скандал на мача Металург – Спартак (Пловдив) от „Б” група.
Пияни запалянковци от Перник нападат автомобила, който откарва съдийската бригада на полувремето към съблекалнята. Стаята, в която са гостите, е разбита, а футболистите са заплашвани да дадат мача. Спартак, който удържа 0:0 на почивката, пуска пет гола през втората част.

000000000000000000000010.jpgПрез 1998 година публиката в Ловеч гледа уникален екшън с главно действащо лице Томас Лафчис. Президентът на “сините” седи на пейката и реагира бурно при всяко отсъждане на рефера Атанас Узунов. Литекс повежда с 1:0. Треньорът на ловешкия отбор Димитър Димитров - Херо прави спринт до скамейката на гостите и с жестове дразни Лафчис. Босът на “сините” го посреща с ритник в крака. Настава невиждано меле, като полицията едва въвежда ред. Изравнителният гол на “Левски” предизвиква нови скандали. Този път Томас и хора от щаба на гостите се нахвърлят срещу Херо с неприлични жестове. Президентът размахва среден пръст. Публиката подивява и пробва да нахлуе на пистата. След мача Лафчис подава жалба срещу рефера. Това са по-леките случки.

Два инцидента с великденски привкус обаче завинаги остават в аналите.

На 10 април 1999 година се разиграва жесток екшън в Кюстендил. Денят е събота, преди Великден, “Левски” (Кюстендил) приема ЦСКА. Двубоят е за първенство, а двата отбора ще играят по-късно на полуфинал за Купата на България. Още преди срещата домакините се гласят да победят, за да може да гонят лидерите Литекс и “Левски” и да си осигурят излаз в Европа. ЦСКА преди двубоя на “Осогово”, който е от 22 кръг, е на срамното 7 място с 35 точки от 10 победи, 5 равенства и 6 загуби. Треньор е Димитър Пенев. “Червените” нямат никакъв шанс за евроучастие през “А” група, остава им шанса да гонят финал за Купата и като финалист да се надяват на участие в турнирите.

“Левски” (Кюстендил) по това време се издържа от ВИС и Георги Илиев, а на “Осогово” малко отбори успяват да си тръгнат дори с точка. Преди мача с ЦСКА се чуват слухове, че “Левски” (Кюстендил) ще бие за първенство, а “червените” ще се класират на финал за Купата. Така и двата отбора ще запазят шансове за гонитба на евроучастие. Да, ама ЦСКА повежда с 1:0 още през първото полувреме в двубоя от 22 кръг на шампионата на 10 април. На почивката бабаити с кожени якета нападат двама футболисти на ЦСКА – Адалберт Зафиров и вратаря Ивайло Иванов. Бодигардовете на Жоро Илиев са в тунела и първо опитват да ударят Зафиров, който обаче се предпазва и вратарят Иванов попада под ударите им. Четиримата набързо свалят стража и го ритат на земята, след което изчезват.

2_3.jpg

Адалберт Зафиров, Димитър Пенев и Методи Деянов са част от ЦСКА и по време на инцидента през 1999 година в Кюстендил

“По това време в отбора беше Стилиян Петров, Вальо Станчев, Краси Чомаков, Мето Деянов, Тошко Кчуков, Владо Манчев, Томаш, Иво Димов. Бербатов мисля, че не игра в този мач. Грозна работа. Ние излязохме да си играем мача, както трябва. Пената ни нареди, поведохме и на почивката скочиха да ни бият”, спомни си за инцидента пред БЛИЦ Адалберт Зафиров. “Още тогава Кременлиев каза, че тези лица са много съмнителни и сигурно ще стане нещо”, твърди Пената. От ръководството на ЦСКА твърдят, че в тунела не е имало нито един полицай. Първите представители на органите на реда пристигнали едва след четири-пет минути.

12_1.jpgТимът от Кюстендил е наказан с лишаване от домакинство за 3 мача и с парична глоба. БФС решава да анулира резултата и не присъжда никакви точки на нито един от двата отбора. От това губят най-много кюстендилци, които се надяват на успех, за да запазят интригата в челото. След това обаче изпускат пара и не успяват да догонят Литекс и “Левски, но финишират трети. Това място обаче не им дава право на участие в турнира за Купата на УЕФА. Напрежението по оста Кюстендил - "Българска армия" обаче не стихва. В края на същия месец април и началото на май двата тима се изправят в полуфинали от турнира за Купата на България. Скандали отново не липсват, но този път става въпрос най-вече за разправии и спречквания на терена.

Първият двубой в София е спечелен от ЦСКА с 1:0. На реванша в Кюстендил домакините повеждат с 2:0, но "армейците" в крайна сметка успяват да изтръгнат 2:2 с гол на резервата Димитър Бербатов и да се класират на финала. “Червените” печелят трофея след успех с 1:0 срещу Литекс. За този мач винаги се говори като скачен с шампионатния, спечелен от ловчанлии с 3:2 на “Армията”, след като ЦСКА повежда с 2:0. Литекс става шампион, а ЦСКА печели Купата.

Камъни и спукани глави в Перник
Мачът от 20-ия кръг на “А” група на 14 април 2001 г. между Миньор и "Левски", игран в Перник, е прекратен в 60-ата минута при резултат 0:1 заради хвърлени от публиката камъни по гостуващия тим и съдията Антон Генов. След мача Миньор губи служебно с 0:4, наказан е с лишаване от домакинства и изпада от групата.

Какво се случва и какво провокира всъщност ексцесиите? В 75-ата минута Генов, след консултации с дежурния делегат на Българския футболен съюз Марин Маринов, решава мачът да не продължи, след като на три пъти страничният съдия е улучен с камъни от агитката на домакините. Автобусът на "сините" не може да тръгне до 19.30 часа. Полицията все пак успява да проправи път на играчите на "Левски" до возилото и така ги спасява от разправа. В 65-ата минута нападателят на домакините Тони Евтимов получава червен картон за грубо държане срещу рефера. В яда си дребничкото крило замеря Генов с обувката си.

Преди това - в 44-ата минута - червен картон получава и друг играч на Миньор - Николай Александров. Куриозното е, че двамата носят поред капитанската лента на домакините. Недоволни от изгонването на Евтимов запалянковци започват да хвърлят различни предмети към страничния съдия и играта е прекъсната за около десетина минута. Единственият гол е отбелязан от дузпа в 45-та минута, когато централният нападател на "Левски" Георги Иванов е фаулиран в пеналта и сам изпраща топката в мрежата на Емил Варадинов. След мача разгневени запалянковци чупят задното стъкло на колата на БНР и заплашват с побой пратеника на радиото в Перник Калин Катев.

10_1.jpg

Миньор: Варадинов, Баделев, Арнаудов, Рачев, Александров, Борисов, Анестиев, Златков (52-Крушовски), Гигов, Колев (55– Томанов), Евтимов

"Левски": Иванков, Савич, Стоилов, Бисер Иванов, Марков, Дионисиев, Стоянов, Пантелич, Георги Иванов, Гаучо, Топузаков

За да спре двубоя, главният съдия Антон Генов се позовава на глава втора, раздел седми “Съдийство” от Наредбата за първенствата и турнирите в системата на БФС, член 31, точка 9, буква “б”. Там се казва: “Футболните съдии са длъжни да прекратят срещата, когато преценят, че са създадени условия, при които е застрашено здравето на състезатели и (или) длъжностни лица”.

“Това е първият червен картон в кариерата ми. Не ми издържаха нервите и затова избухнах. Но и съдията Генов ме провокираше, обяснява изгоненият за псувни ас на Миньор Антон Евтимов, който запраща обувката си по рефера Генов. – “Левски” са шампиони, защото при тях са властта и парите. Ако бяха загубили този мач, на “Герена” пак щеше да има бръснати глави.” На “Левски” е присъдена победа с 4:0 (смята се и голът в Перник) и към актива на шампионите са прибавени още 3 точки. Отделно от това пернишкият клуб отнася и наказание по член 48, точка 3 за хвърляне на предмети на пистата или към терена, което е лишаване от домакинство и парична глоба от 10 000 лева на мач.
МИЛЕН ДИМИТРОВ/СТЕФАН РАЛЧЕВ