"Ботев" отново е в евротурнирите. Отборът ще се изправи срещу Астана (Казахстан) в първия квалификационен кръг на Лига Европа.
Именно в този турнир, но със старото име - Купа на УЕФА, "Ботев" изигра последния си двубой в евротурнирите.

През лятото на 1995 година "канарчетата" участват в турнира и в първия кръг отстраняват Динамо Тбилиси след две победи с по 1:0. Още преди старта на "Ботев" в Европа през лятото започва тотална подмяна на състава. Шефове по това време са брокерите Христо Данов и Христо Александров, подпомагани от Михаил Маркачев. "Жълто-черните" един по един напускат железният бранител Димитър Младенов (Локомотив Горна Оряховица), Марин Бакалов отива в Спартак Пловдив, Борис Хвойнев и борбеният халф Тодор Зайцев обличат екипите съответно на софийския и пловдивския Локомотив. Другите напуснали са Красимир Димитров и Веско Петков (Нефтохимик), Георги Донков, Божидар Янков и Добромир Митов (ЦСКА), а Стефан Драганов-Чоната се завръща в Локомотив (Пловдив). На тяхно място в отбора са привлечени предимно млади играчи от второразредни тимове – Анастас Петров (Хебър), Любомир Китанчев (Хасково), Георги Петров (Пирин), Веселин Геров и Спас Спасов (Етър). От пловдивския Спартак идват опитните Петър Шопов и Пламен Луков, а от Горна Оряховица пристига Георги Цветанов. Заради огромния финансов ресурс в "Ботев" са още националите Борислав Михайлов и Наско Сираков.

Именно заради Боби и Наско се разпалва жестока война сред феновете на "Ботев" още преди мачовете с Динамо Тбилиси от първия кръг за Купата на УЕФА. Абсурдната ситуация отборът да бъде оставен без "жълто-черни" сърца и на тяхно място да се докарат уж гръмки попълнения, но чужди на отбора, отблъсква публиката. Все пак "Ботев" прескача грузинския Динамо. Боби Михайлов е готов да напусне, но успехът и...парите му се услаждат и той казва: "Преди заминаването за Тбилиси обявих, че ще преразгледам договора си. След този мач обаче аз не съм убеден, че ще напусна Ботев. В този клуб се чувствам превъзходно и не ми се иска да изоставя съотборниците си за предстоящите битки в Европа. Момчетата в отбора, с едно-две изключения са млади и неопитни, но въпреки това се представиха много добре и заслугата за успеха е изцяло тяхна”.

Идват мачовете със Севиля, оказали се последни за "Ботев" в евротурнирите. В първия двубой в Испания Давор Шукер вкарва два гола и Севиля бие с 2:0. Преди реванша положението в Пловдив става нетърпимо. Голяма част от привържениците са гневени на ръководството и причината отново е същата - лятната чистка на любимите футболисти и заместването им с наемници. Феновете нападат новите играчи на "Ботев" след шампионатните загуби с 0:3 и 0:1, съответно от ЦСКА и Добруджа (конкретно гневът е насочен към Наско Сираков, Борислав Михайлов, Румен Димитров, Георги Петров, Веско Геров и Аян Садъков). Точно преди двубоите със Севиля Боби и Наско си стягат багажа и напускат "Ботев". Двамата виждат, че парите на "брокерите" свършват и набързо се ориентират в ситуацията - Наско подписва със Славия, а Боби Михайлов заминава за Рединг.

В самия ден на реванша със Севиля несъгласни с клубната политика фенове демонстративно хвърлят членските си карти и окичват с шалове огражденията пред ложите на Централната трибуна. Символичният бойкот продължава и по време на самата среща, мнозина остават по кафенетата около Колежа в знак на протест. Едва 10 000 зрители, между които и стотина гости от Испания наблюдават раванша. Любопитното е, че треньорът Атанас Драмов праща Георги Марков нападател през второто полувреме при резултат 0:0. Гостите се възползват от промяната и откриват резултата чрез Мончу още при първата си по-сериозна атака. Румен Иванов изравнява за 1:1. В 89-та минута съдията Пиерлуиджи Колина отсъжда дузпа за нарушение на Мартагон срещу Румен Иванов. Костадин Видолов обаче не успява да преодолее стража на Севиля Унсуе и резултатът остава 1:1.

Ботев Пловдив – Севиля 1:1
0:1 Мончу (57), 1:1 Румен Иванов (69)

Ботев: 1.Васил Василев, 2.Антон Сивинов, 3.Георги Петров, 4.Петър Шопов, 5.Тодор Симеонов, 6.Георги Марков, 7.Румен Иванов (85-Георги Цветанов), 8.Анастас Петров (58 – Пламен Петров), 9.Веселин Геров, 10.Аян Садъков, 11.Костадин Видолов

Севиля: 1.Унсуе, 2.Мартагон, 3.Хименес, 4.Прието, 5.Диего, 6.Моасир, 7.Рафа Пас, 8.Маркос (80 – Ферерас), 9.Давор Шукер (83-Моя), 10.Пейше, 11.Карлос (46-Мончу)

Стадион "Христо Ботев" - 10 000 зрители
Съдия: Пиерлуиджи Колина (Италия)
Жълти картони: Сивинов (Ботев); Пейше, Мончу