“Ботев” (Пловдив) приема “Левски” в събота (9 март) от 15:00 часа в двубой от 17-тия кръг на “А” група. Двубоят на стадион “Христо Ботев” ще бъде ръководен от Станислав Тодоров, а ТВ7 ще го излъчи директно.

Агенция БЛИЦ връща лентата назад и в рубриката БЛИЦ Архив припомня за един мач на 28 август 1992 година. Пред 22 000 зрители на стадион “Христо Ботев” в (Пловдив) двата тима заформят истинско театро, за което години по-късно признава Божидар Искренов. Крайният резултата е 2:2, като головете са дело на Златко Янков и Пламен Гетов за “Левски”, докато за “канарчетата” точни са Гено Добревски и Цветозар Дерменджиев.

“Сините” откриват резултата още в 6-ата минута чрез Янков. Десетина по-късно Добревски изравнява резултата. Така завършва първата част, а през второто полувреме синът на легендата на “Ботев” Динко Дерменджиев – Цветозар, извежда “канарчетата” в резултата. Две минути преди края на срещата Божидар Искренов събаря в наказателното поле Пламен Гетов и потърпевшият изравнява резултата от дузпа. Настоящият треньор на Берое Петър Хубчев пък пропуска друга дузпа отсъдена в полза на “Левски” в 74-ата минута при 2:1 за "Ботев".

“Чист уреден мач, така си беше...Аз мисля обаче, че един мъж трябва да си държи на думата. Да, разбрахме се да завършим наравно. Аз казах, че няма да играя, щом са така нещата. Моите колеги в “Ботев” обаче се съгласиха и изведнъж на самия мач след 2:1 се изметнаха и казаха, че няма да спазят уговорката. Аз трябваше да се превърна в изкупителна жертва. Принудих се да влизам в ролята на защитник и да спъвам Пацо (б.р. – има предвид Пламен Гетов). Да, стана грозно. Ако не го бях направил, хората какво щяха да кажат: “Ти ни излъга!”. Аз обаче му ударих един спринт, настигнах Гетов, който тъкмо влизаше в наказателното поле и такава балтия му цапнах, че сигурно звезди е видял посред бял ден (смее се). Направих дузпата нарочно”, спомня си след време Божидар Искренов-Гибона.

Какво става преди мача? Въпреки уговорката за братско равенство, братята лидери в "Ботев" Гено и Иван Добревски решават, че двубоят ще се играе. А Гибона вече е дал дума за равен резултат и полудява. "Аз дума съм дал, за смях няма да ставам", отсича Искренов, който пари цигара и се заключва в тоалетната. Патардията стига до ушите на тогавашния шеф на "Ботев" - италианеца Динучи, който едва навива звездата Искренов да излезе на терена.

Ежедневниците “Дума” и "Демокрация”, както и зрителите усещат какво се случва на терена и изпращат играчите с викове “Горчиво” и “Продажници”.

____________0013.jpg

“Унижението остана за публиката” е заглавието на “Дума”.

“Около този мач от години насам витае някакво особено напрежение. “Канарчетата” обичат да вкарват по три-четири гола на оперения си съперник и после да му прощават резила. В сегашното дерби твърде рано пролича, че стръвта отсъства и в двата лагера...”, пише “Дума”.

____________0014.jpg

“Час и половина след мача хиляди разярени привърженици на ”Ботев” не искат да си тръгнат от стадиона, без да кажат, и то грубичко, мнението си за фарса, който им се наложи да наблюдават в августовската жега”, завършва материалът на вестника.

“Статисти в театрален кръжец”, е заглавието на “Демокрация”. Над материала има друг, който е озаглавен “Параклисът е малък, ролите са две..” и под него колаж, на който играчите на “Левски” и “Ботев” се прегръщат. Под изображението има надпис “...И настана масово прегръщане”.

____________0017.jpg

“Във футболния съюз този 90-минутен мазохизъм за зрители и футболисти е известен под теоретичния термин “симулативна игра”. В нея губещи няма освен милите инфантили, които дават пари, за да бъдат обиждани. Жените им вкъщи биха ги обслужвали със същия успех безплатно. Сигурно е, че БФС ще удържи реномето си на теоретична групировка и този път, тъй като в симулирането си на футбол с “Ботев” столичните грандове “Левски” и ЦСКА постигнаха консенсус за календарната година – 1:1.

____________0015.jpg

22 август 1992 г., “А” група
“БОТЕВ” (ПЛОВДИВ) - “ЛЕВСКИ” 2:2
0:1 Златко Янков (6), 1:1 Гено Добревски (11), 2:1 Цветан Дерменджиев (71), 2:2 Пламен Гетов (88-дузпа)

“БОТЕВ”: Георги Андонов, Тренко Дудов, Георги Борисов, Иван Кочев, Запрян Раков, Иванов, Ясен Петров, Тодор Зайцев, Божидар Искренов, Цветозар Дерменджиев, Гено Добревски

“ЛЕВСКИ”:
Пламен Николов, Красимир Коев, Валентин Дъртилов, Петър Хубчев, Георги Славчев, Златко Янков, Валери Вълков, Пламен Гетов, Даниел Боримиров, Илиан Илиев, Велко Йотов

Съдия:
Стефан Чакъров
Стадион “Христо Ботев” – 22 000 зрители
Жълт картон: Коев (“Левски”)
Червен картон: Коев (“Левски”)