ВИЖТЕ СТРАНИЦАТА НИ БУКМЕЙКЪР ТУК!

Измина точно половин век от мачовете между ЦСКА и Панатинайкос, които повече от един месец приковаха вниманието на футболна Европа. Двата отбора се срещнаха на 1/16 финал за Купата на европейските шампиони, като първият двубой се състоя на 13 септември 1972 г. в София.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

Два дни преди срещата столицата ни бе буквално наводнена от гръцки запалянковци, като над 25 хиляди фенове на ПАО направиха истински десант в София. Спокойно може да се каже, че гостите играха почти на свой терен. За първи път у нас станахме свидетели да се възпламеняват бомбички. А скъпоплатените звезди на гостите, щедро финансирани от мултимилиардера Аристотел Онасис, не скриваха амбициите си да прегазят българския шампион и да дублират постижението си от 1971 година, когато играха на финала за КЕШ на „Уембли“ срещу Аякс.
Пред 45 000 зрители на националния стадион „Васил Левски“ западногерманският съдия Ешвайлер изведе следните състави – ЦСКА: Ст. Йорданов, Ив. Зафиров, Б. Колев, Б. Гаганелов, К. Станков, Д. Пенев, Цв. Атанасов, Асп. Никодимов, П. Жеков (67 – Пл. Янков), Г. Денев, Д. Марашлиев. Панатинайкос: Константину, Димитриу, Влахос, Елефтеракис, Капсис, Гоньос, Грамос, Демело, Антониадис, Домазос, Верон. Това бе и треньорски сблъсък между Манол Манолов и Ференц Пушкаш, които неведнъж се бяха срещали на терена със своите национални отбори.

ЦСКА обаче не бе отбор, който може да се стресне от името на съперника. Армейците заиграха своята игра и след пас на Денев, Колев бе повален в наказателното поле и сам реализира дузпата. Българите пропуснаха и други положения, а след антракта гърците решиха да покажат класа и до известна степен успяха. В 59-ата минута Антониадис тресна бомба, Йорданов с мъка я отби в напречната греда, но докато защитниците се окопитят, аржентинецът Верон от упор заби топката в мрежата. Инертният Жеков бе заменен с Янков и това веднага се почувства. Само четири минути по-късно именно Янков с глава се отблагодари за доверието – 2:1. Предстоеше реваншът в Атина…

Две седмици по-късно малкото стадионче на Панатинайкос щеше да се пръсне по шевовете. Малко е да се каже, че обстановката наподобяваше истински ад – канонада от взривяващи се бомбички, всевъзможен грохот и тътен, фанатизирана подкрепа, нямаща граници. На съветския съдия Липатов (запомнете това име!) двата отбора се представиха в следните състави – Панатинайкос: Константину, Караманлис, Влахос, Елефтеракис, Капсис, Гоньос, Грамос (91 – Ирала), Димитриу, Демело (91 – Грамахо), Домазос, Верон.
ЦСКА: Й. Филипов, Ив. Зафиров, Б. Колев, Б. Гаганелов, К. Станков, Д. Пенев, Пл. Янков, Асп. Никодимов, П. Жеков
(46 – Ст. Трънков), Г. Денев (64 – Цв. Атанасов), Д. Марашлиев. Този път ПАО игра без гиганта-стрелец Антониадис, но се опита да полети още на старта. В третата минута Верон остана сам срещу Филипов и реализира, а после Гаганелов фаулира Грамос и дузпата бе превърната в гол от Демело. И гредата помогна на нашия вратар в този период, в който гърците доминираха. А стадионът се тресеше от конвулсии!

След почивката българският шампион затегна редиците си и на свой ред започна да тормози гръцката отбрана. Жеков, който пак остана пасивен, бе сменен с Трънков и именно резервата отбеляза с глава важния гол, с който резултатът от София бе изравнен. След продълженията се стигна и до инфарктните дузпи. Ето и хронологията им, защото тя е много важна с оглед на случилото се след това: Домазос бие високо 0:0, Колев бележи 0:1, Грамахо изравнява 1:1, Никодимов е точен 1:2, Верон с късмет (греда и вътре) бележи 2:2, Марашлиев не оставя шансове за вратаря 2:3, ударът на Ирала е спасен от Филипов 2:3.

И тук става нещо нелогично – ЦСКА има още два удара, а гърците само един, но съществува теоретична възможност при два пропуска на армейците и реализирана дузпа за домакините резултатът да бъде изравнен. Тогава обаче вместо да се продължи с изпълнението, докато отпадне и тази теоретична възможност, съдията Липатов прекрати дузпите и след консултация с дежурния делегат на УЕФА Коста Попович от Югославия регистрира победа на българите. В същото време хитрият треньор на ПАО Пушкаш бързо оттегли отбора си от терена, поздрави съдията и йезуитски се усмихна, защото след няколко часа последва контестация от гръцкия клуб.

Така събитията от зеления терен се пренесоха за разрешение на… зелената маса. Делегатът Попович бе гузен: „Съдията допусна неволна грешка, като помисли че и четвъртият български играч Трънков вече е изпълнил дузпа и изходът практически е решен. Той е този, който трябва да брои дузпите. Аз не можех да се намеся, тъй като отборите вече се бяха прибрали в съблекалните. Предстои решение на 7 октомври.“ А решението бе абсолютно несправедливо – да се играе трети мач пак в Атина, което по същество бе преиграване на реванша без да се смята изхода от втория двубой.

Пред журналисти в Рим Пушкаш се опита да изопачи истината с изпълнените дузпи: „Руският съдия не ни позволи да изпълним третата дузпа – защо?“ А председателят на ПАО Кициос предварително замина за Цюрих и сигурно е оказал давление върху някои от членовете на Контролно-дисциплинарната комисия на УЕФА. ЦСКА обжалва решението пред Апелативната комисия, но след осемчасови дебати и тя потвърди решението. Това бе странно решение, лишено от логика и справедливост. Мачът бе насрочен за 26 октомври в Атина на същия стадион, а новината за големия скандал с обърканите дузпи е водеща в почти всички европейски спортни издания. 

В Атина пак бяха амбицирани за победа, но сега признаваха, че това, което се случи, дори и древният Акропол не е виждал. Антониадис отново бе в строя и велегласно заяви: „Ще изляза на терена поне с един гол в джоба.“ Демело го допълни: „Този път ще ги смачкаме поне с четири гола.“ Единствен Домазос бе реалист: „ЦСКА не е отбор, който може да се бие с думи. Да внимаваме!“ Думите на капитана на ПАО намериха пълно потвърждение на терена, където двата отбора бяха в състави - Панатинайкос: Константину, Гоньос, Анастасопулос, Сурпис, Елефтеракис, Демело, Димитриу (46 – Влахос), Грамос, Антониадис, Домазос (70 – Грамахо), Верон.
ЦСКА: Й. Филипов, Ив. Зафиров, К. Станков, Д. Пенев, Б. Гаганелов, Асп. Никодимов, Б. Колев, Пл. Янков, Г. Денев
(68 – Ст. Трънков), П. Жеков, Д. Марашлиев.

Обстановката пак бе същата, както и на втория мач, но това вече не правеше никакво впечатление. Армейците веднага взеха инициативата и докато гърците се съвземат, вече водеха с 1:0. В четвъртата минута Колев изпрати истински снаряд към Константину,, той само вдигна ръце, колкото да се защити от удара, топката рикошира някъде вътре във вратата, върна се в полето, но Жеков бе безжалостен. Оттук нататък гостите диктуваха изцяло събитията на терена и не позволиха на ПАО да организира своята игра. Антониадис попадна в капана на Пенев и Станков и бе напълно обезвреден. В 43-ата минута Божил Колев отново разтърси гредата, а секунди след подновяването на играта с точен шут нокаутира съперника – 0:2. Мачът вече се доиграваше, а гръцката публика свали маската и аплодираше проявите на българите, които пръснаха сапунения мехур на самонадеяните домакини.

Вестник „Акрополис“: „ЦСКА удостовери за трети път своята класа“, „Елефтерос Козмос: „Българският отбор игра забележителен футбол през цялото време“, „Фос тон спор“: „Публиката ръкопляска на ЦСКА, който я очарова с играта си.“ Това са част от мненията в гръцката преса, които не се нуждаят от коментар. Така преди половин век завърши този футболен трилър.
РУМЕН ПАЙТАШЕВ
Еfbet Лига - сезон 2022/2023

БЛИЦ представя всичко за българското участие в Европа
  

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram
Присъединете се в канала 
ТУК