ЦСКА и Левски се изправят в дербито на българския футбол на 4 март (събота) от 14:30 часа на Националния стадион „Васил Левски”. „Сините” са с нов треньор – Николай Митов наследи Елин Топузаков. Митов ще дебютира именно в най-големия двубой за България.

Всъщност, специалистът вече има един мач начело на Левски срещу вечния съперник. Той е на 27 април 2013 година. Тогава „сините” победиха с 2:1. Христо Йовов реализира за 1:0 в края на първото полувреме, а Марсиньо изравни 70-ата минута. Двубоят отиваше към равенство, но Жоао Силва от Левски вкара победния гол в 90-ата минута.

Това постави начало на почти шампионска „синя” серия до края на сезона. Николай Митов и футболистите му наредиха победи над Локомотив Пловдив под тепетата с 1:0, Миньор с 2:1, Ботев във Враца с 3:1. Треньорът спечели и дербито с Лудогорец с 1:0 на „Герена”, което го накара да изригне.

„Първи сме! Утре във вестниците първи. Няма кой да ни бие, това е Левски! Няма късмет. Късметът идва при силните. А ние сме силни.”

На въпрос, може ли да изпуснете питомното в последния кръг срещу Славия, Митов отвърна категорично: „Няма да изпуснем питомното...”

Само че в последния кръг Димитър Везалов си вкара прословутия автогол, Георги Петков направи изключителни спасявания и Левски и Славия завършиха наравно 1:1. Това свали златните медали от „сините” гърди и ги даде на Лудогорец.

Въпреки неуспеха в края на сезон 2012/13 Николай Митов остава последният треньор, победил ЦСКА. От тогава изминаха 4 години.

През миналия сезон Митов бе начело на Септември (София). Тимът загуби два пъти от ЦСКА – във „В” група (0:3) и за Купата на България (0:1). Далеч по-драматичен бе двубоят за Купата, който бе в един от предварителните кръгове и се игра на стадион „Българска армия”. Преслав Йорданов вкара единственото попадение в 95-ата минута – секунди преди края на редовното време.
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ