Играй БЛИЦ ГЕЙМ - ТУК!

Байерн (Мюнхен) приема Барселона в първи полуфинал в Шампионската лига днес от 21:45 часа в Мюнхен. Очакван сблъсък от цял свят. Среща, която ни даде повод да се върнем назад в годините. В рубриката БЛИЦ Архив ще разкажем за един мач между Байерн и Барселона, в който има българско участие. Не става въпрос нито за Емил Костадинов, нито за Христо Стоичков, а за...съдията Атанас Узунов.

Датата е 16 април 1996 година, полуфинал за Купата на УЕФА. Барселона играе с Байерн на “Камп Ноу”. Двата тима правят равен 2:2 в първия мач в Мюнхен на 2 април. Оскар и Джика Хаджи са точни за каталунците, Витечек и Мемет Шол бележат за баварците. На реванша Барселона има предимство заради равенството в първата среща, но отпада след загуба с 1:2. Кумът на Христо Стоичков – Атанас Узунов, обаче се оказва на карък за “синьо-червените”. В това време пловдивският съдия е един от най-добрите в Европа. Доказва го доверието, което му гласува УЕФА, давайки му наряд за полуфинал в европейски клубен турнир.

“Спомням си, че пристигна покана от УЕФА в БФС. Уведомиха ни, че нашата съдийска бригада ще ръководи един от двата полуфинала. Единият беше Барселона – Байерн, а в другия играеха Бордо срещу Славия Прага. Научихме кой мач ще свирим, когато тръгнахме за летището. Това беше практика на УЕФА, не обявяваше предварително нарядите. Дадоха ни билетите на аерогарата и тогава разбрахме, че отиваме за Барселона. Любопитното е, че до този момент никога не бях свирил мач на каталунците. Защото играеше Христо Стоичков. Това, че съм му кум...тези неща не остават скрити. Затова не ми даваха наряди на отбора. Свирил съм на почти всички грандове, но никога на Барселона. 96-та година той вече беше в Парма и ме пратиха да им свиря мач”, разказва Атанас Узунов пред БЛИЦ.

За двубоя на “Камп Ноу” Узунов е главен съдия, помощници са му Иван Леков и Йордан Йорданов. Четвърти арбитър е Стефан Орманджиев. Тръпката е огромна, нашите излизат пред 115 хиляди души на стадиона в каталунската столица. “Преди мача попитах Данчо Йорданов, колко е населението на Разград. Той ми отговори: “80 хиляди с околията.” Отвърнах му, е, тая вечер на стадиона ще има малко повече хора от Разград барабар с цялата околия (смее се)”, допълва Узунов.

По това време Христо Стоичков защитава цветовете на италианския Парма, но научава, че кумът му ще свири мач на Барселона. Денят е вторник, а още в понеделник двамата с Узунов се чуват по телефона. След като разбира, че реферът ще излезе на “Камп Ноу”, Камата спешно хваща самолета и каца в Каталуня. “Чухме се към 2 часа на обяд, а той няколко часа по-късно вече беше в Барселона”, разказва Узунов. Заедно с Христо Стоичков пристига и един от най-големите му приятели от престоя в Парма – Антонио Бенариво. Преди мача българската бригада търси помощта на Господ всичко да мине по вода. “Имаше малка църква, нещо като параклис точно преди да влезеш на стадиона. Запалихме по свещичка, сигурно и това ни помогна всичко да мине, както трябва”, връща се назад бившият арбитър.

00000000000000000000000000000000013.jpg

*Заб.: Съдийската бригада, която ръководи Барселона - Байерн, а през лятото на 1996 година е на Европейското първенство в Англия


На самия мач Атанас Узунов се справя блестящо, въпреки че и до днес помни доста напечени моменти. “Нормално е, в първия мач резултатът беше 2:2. На реванша Байерн поведе с 2:0, играта се поизнерви. Помня едно спречкване с участието на Иван де ла Пеня, имаше фаул, дадох авантаж, получи се голово положение. Нямах проблеми с поведението на играчите. Смятате ли, че на такова ниво в Европа и в такива грандове футболистите ще си позволят да атакуват съдиите. А дали съм се справил, доказват следващите месеци. От УЕФА са ме гледали под лупа, явно са останали доволни, след като няколко месеца по-късно ръководих мач на Европейското първенство в Англия”, допълва Атанас Узунов.

В групата на Байерн (Мюнхен) за двубоя е Емил Костадинов. Българинът обаче не влиза в игра, почти цяла пролет е измъчван от контузия, която не му позволява да играе в част от мачовете. След това обаче Коща е титуляр във втория финал срещу Бордо (3:1), в който отбелязва гол, а Байерн печели Купата на УЕФА.

“След мача отидохме да вечеряме всички съдии. С нас, естествено бяха Христо Стоичков и Емил Костадинов. Ицо взе Бенариво, дойдоха и румънците Джика Хаджи и Попеску. Лично дойде да ни поздрави Йохан Кройф. Това смятам, че обяснява как сме се справили по време на мача. Никой нямаше претенции към нас, а и на такова високо ниво хората не си позволяват волности”, казва още Атанас Узунов. “Това беше незабравимо преживяване, да излезеш пред 115 хиляди души...не може да бъде разказано с думи, трябва да се преживее. Дали съм имал пристрастия към Барселона заради Стоичков?! Ако имах, щяха да ми повлияят на поведението на терена и едва ли УЕФА щеше да ме прати на Европейското”, завършва бившият съдия №1 на България.
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ