ПОСЕТЕТЕ СТРАНИЦАТА НА БЛИЦ ЗА МОНДИАЛ 2022 - ТУК!

Пет от европейските участници на Мондиал 2022 последваха примера Нидерландия и Англия и се отказаха от намерението си капитаните на националните отбори да носят ленти в подкрепа на сексуалните малцинства. Това трябваше да е протест срещу държавната политика в Катар относно гейовете.

Топ Коефициенти за Всички Мачове Всеки Ден!

Седем от европейски тимове, класирали се за мондиала, възнамеряваха да дадат на капитаните си ленти с цветовете на дъгата и надпис „One Love“. Техните намерения обаче бяха попарени от заплахата на ФИФА, че играчите с такива отличителни знаци ще получават жълт картон още преди началото на мачовете.

ВИЖТЕ СТРАНИЦАТА НИ БУКМЕЙКЪР ТУК! 

За решението си Англия, Белгия, Германия, Дания, Нидерландия, Уелс и Швейцария излязоха със съвместна декларация. Тяхната инициатива още от началото на беше подкрепена от другите шест представители на Стария континент на световното първенство – Франция, Хърватия, Сърбия, Испания, Португалия и Полша.

„ФИФА ясно посочи, че ако нашите капитани носят ленти „One Love“ на терена, ще бъдат им бъдат наложени спортни санкции. Като национални федерации не можем да поставяме футболистите в ситуация, при която да бъдат подложени на такива наказания. Затова помолихме капитаните да се откажат от носенето на тези ленти на световното първенство. Съгласни сме да платим глоби заради нарушаване на правилата за екипировка, наложени от ФИФА за световните първенства, но да направим ясно послание чрез лентите „One Love“. Не можем да допуснем заради тях футболистите да получават жълти картони или да бъдат отстранени от игра“, пише в съвместната декларация.

„Разочаровани сме от решението на ФИФА, което считаме за безпрецедентно. Още през септември се обърнахме към световната футболна централа, за да ги информираме за намерението си да използваме лентите „One Love“ и да окажем подкрепа на сексуалните малцинства, но не получихме отговор. Нашите футболисти и треньори са разочаровани. Сега те ще покажат подкрепата си по друг начин“, се съобщава още в разпространения текст.

ФИФА също излезе с официално съобщение, в което се казва: „В член 13.8.1 от правилата за екипировка ясно е посочено, че на световните финалите капитаните на всички отбори трябва да носят ленти, одобрени от ФИФА. Кампании като „One Love“ може да бъдат подкрепяни, но според правилата, които са известни на всички“.

В резултат на това капитаните на Англия, Белгия, Германия, Дания, Нидерландия, Уелс и Швейцария ще носят лентите, предоставени от ФИФА, които също носят антидискриминационни послания. Мотото на използваните в първия кръг на груповата фаза е „Футболът обединява света“.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram
Присъединете се в канала 
ТУК