България и футболните среди бяха потресени от случилото се в Солун след дербито Арис - ПАОК (2:4). В гръцкия град смъртта си намери привърженикът на Ботев (Пловдив) Тоско Бозаджийски. Първоначалната версия бе, че той е загинал следствие на удар от кола, докато се опитвал да избяга от атакували го ултраси на ПАОК. По-късно обаче ситуацията започна да се променя, а може да се окаже, че кончината на младия българин е следствие на побоя. В момента се води разследване, а трима фенове на гръцкия тим са задържани и вероятно ще получат обвинения. 

Защо обаче се е стигнало до тази жестока атака към фенове на Ботев от страна на местни ултраси? Има предистория, за която разкриха пред БЛИЦ от България и Гърция. 

Убийството на Тоско е отмъщение за нещо, което се е случило преди около две години. 

Привържениците на "канарчетата" са побратими с тези на Арис и често си разменят гостувания при големите дербита. Ултраси от Гърция са идвали в Пловдив за важните мачове на Ботев, а редовно група от фенове на Ботев са посещавали дербитата с ПАОК, а и не само тях.

Преди близо година се случва сериозен инцидент. Фенове на "канарчетата" посетили поредното дерби Арис - ПАОК, а след мача се сбили с привърженици на бившия тим на Димитър Бербатов. Победители в битката били българските привърженици.

Загубата на собствена територия и то от чужденци, не дава мира на ултрасите на ПАОК, които само търсели информации кога отново ще има "жълто-черни" привърженици в Солун. 

Winbet - най-голямото разнообразие от пазари! (18+)

И е дошло време за поредното свирепото дерби на града. За Солун заминават десетина привърженици на Ботев, а от Арис са наясно с идването им и ги очакват като братя. От ПАОК пък получават информация за пристигането и то от привърженик именно на Арис.

поред наш източник от Гърция именно фен на Арис е "изпял" кога и къде ще бъде българската група. Ултрасите на ПАОК са били изцяло наясно с маршрута на пловдивчани след двубоя и са знаели кога с тях няма да има местна група. 

Затова решават, че е най-добре да ги издебнат буквално преди да потеглят за България. Гръцката група наброява около 20 души, които са маскирани и тежко въоръжени с бухалки и ножове. От друга страна феновете на Ботев, сред които и покойният Тоско, са двойно по-малко и не са очаквали да имат проблеми. Спокойно се придвижвали към автомобилите си, когато идва атаката. Боят е жесток, а последиците тежки. За Бозаджийски са фатални.

Фенове от България потвърждават пред БЛИЦ, че почти никой не вярва смъртта на Тоско да е следствие на удара на колата. Повечето са на мнение, че именно побоят е причината. Това бяха и думите на Михаил Манолов, член на УС на привържениците на Ботев, който разкри, че патоложка е стигнала до същото заключение.

"Причината за смъртта му е нанесения побой, имал е разкъсани вътрешности. Патоложката е обяснила това пред семейството на Тоско", каза Манолов. 

Полицията в Солун вече има доклад от патологията и се очаква да бъдат повдигнати обвинения за смъртта на младия българин. 
БЛИЦ