Бившият хърватски футболист на Локомотив (София) и Берое Ваня Джаферович коментира пред БЛИЦ очакванията си за мача на откриването на Световното между Хърватия и домакина Бразилия. Двубоят е от 23:00 часа тази вечер в Сао Пауло. Настоящият маркетинг директор на Берое е убеден, че хърватите са по-добри от Мексико и Камерун и ще излязат от групата.

- Ваня, има ли сили Хърватия да спре домакина Бразилия?
- Можем да го направим. Надявам се да покажен най-доброто от себе си. Нашите футболисти да не излязат притеснени срещу домакина и да съумеем да ги излъжем. Определено ще ни е трудно, но се надявам да се справим.

- Прогнозата ти за мача довечера?
- Равенство 1:1. С малко късмет мисля, че не е невъзможно да се случи. Имаме малко проблеми с контузени футболисти.

- Кой от играчите на Хърватия очакваш да накаже Бразилия и кой ти е любимецът?
- Очаквам силен мач от Лука Модрич и Иван Ракитич. Те са футболисти, които са в най-добрата форма и са най-качествените ни играчи. Модрич ми е любимец.

- Каква е нагласата в родината ти преди старта на Световното?
- От 2006 година не сме играли на Световно и днес ни предстои много специален мач. Цялата общественост е зад отбора. Има голяма подкрепа. Във всеки град е лудница. Всички кафенета и заведения в Хърватия са пълни с фенски артикули и преобладават цветовете на националния отбор. Всичко е шахмат.

- Ти подготвен ли си?
- Разбира се, нямам търпение да стане 23:00 часа и да започне мачът. Дори и дъщеричката ми вече загрява. С жена ми сме я облекли с цветовете на Хърватия. Гледам, че повечето ми приятели не спират да качват във "Фейсбук" свои снимки, позирайки с националната фланелка. Лудница е в родината ми, цари невероятна атмосфера. Еуфорията е и при мен в Стара Загора. Имам познати, които са в Бразилия и ще гледат мачовете на живо. Днес и нашият премиер замина. Каза, че ще се среща с Дилма Русеф преди мача.

- Познаваш ли лично някой от националите на Хърватия?
- Играл съм много пъти срещу Нико Кранчар, но той не е на Световното заради контузия. Скъсал е мускул. Познавам и Даниел Пранич. Другите ни футболисти не ги познавам лично.
 
- Бразилия е фаворитът. Хърватия ще успее ли да пребори Мексико и Камерун за второто място?
- Да, Бразилия е фаворит в групата и най-вероятно ще завършат първи. Мнението ми е, че ние сме класа над Камерун и Мексико, но ще трябва да го покажем. Не се притеснявам толкова от камерунците, отколкото от Мексико. По традиция играем трудно срещу отборите от средна и южна Америка.

- Можеш ли да посочиш някое не чак толкова познато име от хърватския състав, което би блеснало на Световното?
- Очаквам Матео Ковачич да блесне. Играе в Интер, роден е 1994 година. Надявам се на големи неща от това момче.

- Неймар ли е основната заплаха за Хърватия тази вечер?
- Да, трудно ще е опазването на Неймар. Също така сериозна заплаха е и Хълк. Нашите имат най-големи притеснения от двамата.

- Кой ще стане световен шампион?
- Хърватия, разбира се. Това искам аз. Ако това не се случи, нека Босна и Херцеговина е световен шампион. Ех, много се размечтах.

- Какво не достигна на България да последва Хърватия на Мондиала в Бразилия?
- В Хърватия отдавна започнахме да залагаме на детско-юношеските школи. Много рано направихме добри бази за децата. От там излязоха много млади момчета, които сега достигнаха до националния отбор. Също така е много важно футболистите да играят в силни първенства в чужбина. При нас това е факт, докато в България след 94-а година не се правеше кой знае какво за развитието на детско-юношеския футбол. Не казвам, че е виновен един или двама човека. Факторите са много. Икономиката на държавата, преходът от комунизма и доста други неща. Чак сега започнаха да излизат млади момчета, които са бъдещето за българския футбол. Гриша Ганчев и Литекс, "Ботев" (Пловдив) и Лудогорец са пример как да се работи. Ние в Берое също работим в правилната посока. Важно е да има футбол и в провинцията, а не само в "Левски" и ЦСКА.
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ

000_vanq.jpg

00000_vanq.jpg