Германия и Аржентина ще спорят за световната титла за трети път в историята, а финалът помежду им на Мондиал 2014 в Бразилия тази неделя от 22:00 часа българско време на митичния „Маракана” в Рио де Жанейро вече е описван като божествен. Причината е не само, че тези национални отбори имат общо пет световни титли в актива си, но те могат да разчитат на подкрепата на двама папи.

Актуалният папа Франциск, който е аржентинец и голям почитател на футбола, и неговият предшественик папа Бенедикт XVI от Германия обаче едва ли ще наблюдават заедно финала, обявиха от Ватикана.

„Късният час на мача е в разрез с обичаите на папа Франциск”, обясни говорителят на Ватикана Федерико Ломбарди, който уточни, че предстои да се разбере дали двамата папи няма да решат да гледат мача заедно. Това обаче изглежда още по-малко вероятно, след като папа Бенедикт XVI не е сред най-големите почитатели на най-популярната игра в света.

Папа Франциск обеща още преди началото на Мондиал 2014, че няма да заема ничия страна. Според говорителят Ломбарди пък папа Франциск и папа Бенедикт XVI биха желали по-добрият отбор да триумфира.