Германия не само победи Аржентина с 1:0 след продължения на финала на Мондиал 2014, но и отне на „гаучосите“ една световна титла. В течение на световното първенство в Бразилия тимът на Алесандро Сабея си беше спечелил званието – неофициален световен шампион. Този приз не е особено популярен, тъй като остава в сянката на същинския световен шампионат.
 
Идеята за подобно звание се появява след Мондиал'66, когато на 15 април 1967 г. световният първенец Англия губи с 2:3 от Шотландия. Това кара шотландците сами да се окичат със званието неофициален световен шампион, тъй като са първият тим, победил актуалния планетарен първенец.
 
През 2003 г. журналистът Пол Браун определя правилата за излъчване на неофициалния световен шампион и ги публикува в британското списание „Four Four Two“. През 2011 г. той издава и книга по темата, а е създаден и сайт, който проследява предаването или защитата на титлата.
 
Носителят на приза неофициален световен шампион е проследена до зората на футбола и Англия е определена за първия неофициален световен шампион. „Трите лъва“ печелят титлата на 8 март 1873 г. след победата си над Шотландия с 4:2. Това е вторият в историята международен мач между национални отбори. Първата среща между Англия и Шотландия, играна на 30 ноември 1872 г., завършва 0:0.

Уругвай започна участието си на Мондиал 2014 като неофициален световен шампион, но още в първия си мач сдаде трофея на Коста Рика, след като отстъпи в мача между двата тима с 1:3. „Тикос“ пък бяха детронирани след поражението си от Холандия след дузпи на 1/4–финалите. Аржентина пък се окичи със званието, след като надви „лалетата“ след дузпи на полуфинала.
 
„Гаучосите“ не се радваха дълго на приза, тъй като Германия стана негов притежател след успеха си на финала на „Маракана“. С това „бундестимът“ стана безспорен световен шампион – носител на официалната и неофициалната титла.
 
С победата на немците над аржентинците беше спазена традицията. До момента няма случай, при който неофициалният световен шампион да е спечелил финалната среща на световното първенство. Любопитното е, че Аржентина може да си върне приза още след два месеца, тъй като първата контрола на Германия след Мондиал 2014 е именно срещу „гаучосите“ в Дюселдорф на 3 септември.