Унизителната загуба на Бразилия с 1:7 от Германия на полуфинала на Мондиал 2014 беше наредена сред най-шокиращите загуби в историята на световните първенства. Самата победа на Германия не е толкова изненадваща, колкото шокиращ е резултатът от мача.

1950 г. (Групова фаза) САЩ – Англия 1:0
Вероятно най-големият шок в историята на световния футбол. Феновете на стадион „Индепендесиа“ в Бело Оризонте остават безмълвни, когато роденият в Хаити Джо Гейтиенс вкарва преди почивката единствения гол за успеха на американските аматьори над английските национали. Загубата на „трите лъва“ е толкова шокираща и изненадваща, че в Англия решават, че телеграмата с резултата е грешна и има изпусната една единица и публикуват във вестниците новини за успех на тима си с 10:1.

1950 г. (Последен мач от финалната група) Уругвай – Бразилия 2:1
Тогава форматът на световното първенство е различен и домакинът Бразилия се нуждае само от равен на „Маракана“, за да вземе първата световна титла в историята си. Уругвай обаче успява да обърне и да спечели мача. Срещата остава в историята като „Мараканацо“ и оставя футболните фенове в шок, бразилските играчи са съсипани от хули, а някои жители на страната се самоубиват.
 
1954 г. (Финал) ФРГ – Унгария 3:2
„Могъщите маджари“ разбиват немците с 8:3 в началната фаза на турнира и са всеобщият фаворит за титлата. Победен гол на Хелмут Ран в 84-ата минута обаче праща купата в ръцете на германците, а на стадион „Ванкдорф“ се ражда „Чудото от Берн“.
 
1966 г. (Групова фаза) КНДР – Италия 1:0
Напълно непознати за футболната общественост и тотален аутсайдер на турнира, севернокорейците поднасят една от най-големите изненади в историята на световните първенства, побеждавайки двукратния световен шампион Италия с гол на Пак До Ик.
 
1974 г. (Групова фаза) ГДР – ФРГ 1:0
Преди началото му мачът е определян като Битката на капитализма с комунизма, а успехът на ГДР с гол на Юрген Шпарвасер е празнуван на изток от Желязната завеса като голяма победа над Злия запад. ФРГ се съвзема от загубата и впоследствие печели титлата.
 
1982 г. (Групова фаза) Алжир – ФРГ 2:1
Класическа битка от тима „Давид срещу Голиат“, в който африканският тим сюрпризира германците. Немците си отмъщават, побеждавайки Австрия с удобното за двата тима 1:0 и отстраняват „пустинните лисици“ от световното първенство.
 
1990 г. (Групова фаза) Камерун – Аржентина 1:0
Световният шампион Аржентина претърпява унизителна загуба на откриването на Мондиал'90, след като Франсоа Омам-Бийк вкарва победния гол в 67-ата минута. По време на турнира „неукротимите лъвове“ печелят сърцата на феновете и отпадат на 1/4-финалите от Англия.

1994 г. (Групова фаза) Ейре – Италия 1:0
Пореден шок за Италия. Рей Хютън вкарва с удар от границата на наказателното поле и дава на „детелините“ изненадващата победа над трикратните световни шампиони.
 
1994 г. (1/4-финал) България – Германия 2:1
Актуалният световен шампион е изненадан от България и трябва да сдаде титлата си. Немците повеждат с гол от дузпа, но Четата на Димитър Пенев обръща с два бързи гола. Стоичков е точен от фаул, а Лечков се разписва с глава след плонж.

2002 г. (Групова фаза) Сенегал – Франция 1:0
Пореден провал за световния шампион на откриването на следващия планетарен шампионат. Този път „петлите“ са далеч от блясъка, с който триумфират на Мондиал'98. Папа Буба Диоп реализира единствения гол в мача в 30-ата минута, а Сенегал стига до 1/4-финалите, където е отстранен от Турция.
 
2014 г. (Полуфинал) Германия – Бразилия 4:1
Четири гола в рамките на шест минути оставят безмълвни милиони бразилци пред телевизорите и хиляди на „Минейрао“ в Бело Оризонте. Всички те са очаквали шестата световна титла за „селесао“, а биват шокирани с унизителна загуба. Германците печелят удивително, а Бразилия за втори път се проваля в опита да спечели титлата като домакин на световно първенство.