Бразилецът Марсело се нареди до Иван Вуцов, Иван Давидов и още десетки футболисти, отбелязали си автоголове на световни първенства. Стори го при победата на своя отбор с 3:1 над Хърватия на откриването на шампионата на планетата.

Той обаче е първият, който се разписва в собствената си врата на мач на откриване на Мондиал. Нещо повече – попадението му е най-бързото в негативната класация, след като бе реализирано в 11-ата минута.
 
Общият брой на автоголовете на Световно вече станаха 37. Такива не са регистрирани единствено на четири Мондиала – през 1934, 1958, 1962 и 1990 година.
 
България е един от лидерите в черната хроника. Иван Вуцов (срещу Португалия 0:3) и Иван Давидов (срещу Унгария 1:3) си набутват автоголове на Мондиала в Англия през 1966 година.
 
Любопитното е, че в официалният сайт на ФИФА има записан още един български автогол. Става въпрос за мача Испания – България 6:1 от Световното във Франция през 1998 година. Или по-точно са петия гол на “червените фурии”. След центриране от корнер Кико стреля с глава, топката се удари в горната греда, след това в тялото на вратаря Здравков, а после рикошира и в Георги Бачев, за да тупне зад голлинията. Макар че на други места като автор на гола се води Кико, в сайта на ФИФА попадението е посочено като автогол на Бачев.
 
Според до днес е моментът от двубоя България – Южна Корея от световното първенство в Мексико през 1986 година. Дали Георги Димитров си вкарва автогол или гола е на Ким Йон Бо. Официалната статистика сочи, че в случая не става въпрос за автогол.
 
Ирачи от Мексико и Испания също са си вкарвали общо по три автогола на световни първенства, но Мексико има 15 участия, а Испания – 14, докато България е със 7.
 
Футболисти от 27 страни са реализирали попадения в собствената си врата на футболни Мондиали.
Автоголът на Иван Давидов срещу Унгария


Автоголът на Иван Вуцов срещу Португалия


Автоголът на Георги Бачев срещу Испания