Панорамна камера, позволяваща да се правят 360-градусови снимки, ще бъде използвана във финала на Световното първенство по футбол в Бразилия, на който ще играят националите на Аржентина и Германия, предаде РИА "Новости", като се позова на съобщение на ФИФА.

Снимките ще бъдат правени с камерата Ultra HD OmniCam, разработена от учени от института "Фраунхофер" в Берлин. Тя тежи около 15 килограма, което не е повече от теглото на видеокамерите за формат HD, но позволява да се снима с резолюция, която надхвърля стандартната 10 пъти.

"Във ФИФА винаги сме се стремили да използваме новите технологии, за да осигурим на телевизионните компании и футболните фенове по целия свят най-добра възможност да проследят мачовете. Институтът "Фраунхофер" е световен лидер в тази област и ние сме радостни от възможността да си сътрудничим с тях по този новаторски проект" - заяви Никлас Ериксон, директор на ФИФА, отговарящ за телевизионната продукция.

Камерата ще се намира в района на центъра на игрището и ще прави панорамни снимки на стадиона. Така новата разработка ще позволи футболните мачове да бъдат гледани на 360 и 180-градусови екрани и да се създаде у зрителите впечатлението, че се намират на самия терен. Освен това заснетият материал ще може да се гледа с приложения на ФИФА на смартфон, нотбук и т.н. При желание зрителите ще имат възможност виртуално да се движат по стадиона.

Очаква се, че мачът, заснет с панорамната камера, ще бъде показван на посетителите на новия музей, посветен на Световното първенство, който ще бъде открит в Цюрих през 2016 година. Финалният мач на Мондиал 2014, в който ще премерят сили националните отбори на Аржентина и Германия, ще се играе на стадион "Маракана" в Рио де Жанейро тази вечер.