Огромни лавини паднаха днес в Рила и Пирин. Това сигнализираха фрийрайдъри и планински спасители. Социалните мрежи буквално завряха от снимки и клипчета на падащите със страшна сила огромни снежни маси. Това се случва само дни след трагедията със загиналия млад национален състезател по фрийрайд Борислав Гарибов. 18-годишният скиор беше убит от лавина, докато се спускаше в улеите на "Бъндерица" под връх Тодорка над Банско.

Днес лавината в района на Рилските езера е активирана от скиор, каращ в първи улей.

Winbet - най-голямото разнообразие от пазари! (18+)

До него падат лавините във втори, трети, четвърти и пети улей. В най-дебелата част отцепването е над 3 метра, съобщиха планински спасители.

Въпреки повличането на голямата снежна маса, друг скиор също тръгва и се спуска, поемайки голям риск.

"Голяма лавина преди малко! Четири улея паднаха наведнъж много сериозно. Не карайте по улеите и дупките до влека в посока Скакавица!", написа във "Фейсбук" Мартин Джокин, публикувайки снимки и видео:

Почти по същото време и в Пирин е паднала поредната голяма лавина, този път в района на Малкия Казан под връх Вихрен.

От Българската лавинна асоциация също публикуваха кадрите в страницата си във "Фейсбук" с коментар и отправяне на пореден апел скиорите и сноубордистите да бъдат много внимателни: "Впечатляваща лавина, каквато не сме виждали досега на това място. Още по-впечатляващо е, че изглежда е предизвикана от скиор от далечно разстояние - така наречения remote triggering.

Най-впечатляващото е, че вторият скиор спокойно влиза, въпреки, че половината склон се е сринал, но този под него още "виси".

Едва ли има нужда от дискусия, но какво според вас е правилното действие в този случай?

!!! Напомняме за изключително сложната обстановка и висока лавинна опасност тази седмица. Актуализирахме специалното ни предупреждение за следващите дни. Вижте го на сайта ни и си опичайте акъла".

"Пазете се! Нещата рядко могат да са толкова сложни и опасни в планините, колкото са сега, и ще бъдат в следващите дни", добавят от Българската лавинна асоциация.