Австралийската плувкиня Мадлин Груувс разкри в интервю за телевизия АВC, че е била жертва на сексуално насилие като непълнолетна от ръководител в спорта.

Тя има два сребърни медала на Олимпийските игри в Рио де Жанейро през 2016 година, но отказа Игрите в Токио заради "мъжката перверзия" в плуването. Груувс разказа, че е решила да говори след случая на бившия треньор в плуването Джон Райт, който е обвинен в педофилия към момчета през 80-те и 90-те години и в момента е в затвора.
 
"Гледайки репортажа за аферата на Джон Райт, хората си мислят, че тези неща са минало, и че времената са се променили", казва плувкинята. 

Winbet - най-голямото разнообразие от пазари! (18+)

"Но не мисля, че това е вярно. Защото, когато бях непълнолетна станах жертва на сексуалните посегателства на един възрастен човек няколко пъти. Тогава не намерих никого, на когото да споделя това. Дори и сега в средата на плуването не мога да намеря човек, на когото да имам достатъчно доверие да се изповядам", обясни австралийката.
 
26-годишната Груувс не назова името на агресора си, но каза, че той продължава да работи в спорта. След отказа й да участва на Игрите в Токио от австралийската федерация по плуване се срещнаха с нея и признаха, че има "недопустимо поведение" в миналото. 

Свикана бе и независима комисия за разследване, чийто резултати ще станат известни следващата година. 

От федерацията заявиха пред ABC, че "са напълно решени да подобрят средата на спорта, за да бъде сигурна и мотивираща среда за всички от базата до елита".

Припомняме, че вече повече от месец цял свят говори за големия скандал с китайската тенисистка Шуай Пън. Тя беше изчезнала от публичното пространство, след като обяви, че преди години е била изнасилена от тогавашния вицепремиер на страната Жан Гаоли. В крайна сметка се разбра, че Пън е добре.