Световната женска тенис асоциация (WTA) отне на Китай домакинството на всички международни професионални женски турнири. Причината за това е поведението на властите в страната след скандалните разкрития на бившата тенисистка Шуай Пън. Както е известно, носителката на две титли от Големия шлем на двойки обвини бившия китайски вицепремиер Жан Гаоли в изнасилване.

Изявлението на 35-годишната Пън беше публикувано в социалните мрежи преди един месец. След това бившата тенисистка сякаш изчезна. Китайските власти и приближени до тях медии публикуваха няколко нейни снимки, беше разпространено изявление от името на Шуай Пън, а тя дори проведе телефонен разговор с президента на МОК Томас Бах.

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

Всичко това обаче не успя да убеди световния тенис, че носителката на две титли на сингъл е в безопасност и всички кадри и изявления не са направени под държавен натиск и манипулации. WTA предварително обяви, че ако не получи безспорни доказателства относно сигурността на Шуай Пън, то ще лиши Китай от домакинството на всички професионалния женски турнири, които се провеждат на територията на страната. Отсъствието на тези надпревари ще нанесе сериозни финансови загуби на Китай.

„В резултат на това, че не получихме исканите доказателства, аз получих пълната подкрепа на Борда на директорите на WTA относно искането си да отнемем на Китай домакинството на професионалните международни женски турнири, които се провеждат на територията на страната. Решението ни включва и турнира в Хонконг“, обяви президентът на WTA Стив Саймън.

Китайската тенис федерация изрази разочарованието от едностранното решение на Световната женска тенис асоциация, тъй като то се основава на измислени и непроверени информации. Говорителят на министерството на външните работи Уанг Уенбин коментира, че Китай винаги е бил твърд противник на политизирането на спорта, а решението на WTA е изтъкана от политически мотиви.