Българският алпинист Атанас Скатов най-после дочака прозорец за атака на К2 (8611 метра). Сливналията се включи във "Фейсбук" от Базов лагер (5100 метра), където е вече 18-ти ден, съобщавайки какви са условията и информирайки, че съвсем скоро с част от колегите от международната експедиция смятат да опитат да покорят К2.

Скатов ще се опита да стане първият българин, изкачил втория по височина и най-труден връх на планетата в зимни условия. Той отправи апел всички да се молим за него и да стискаме палци да успее да постигне голямата цел. 

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

"След дълго чакане, което продължи почти 18 дни, малко преди края на експедицията получихме добра прогноза за дните 4-ти и 5-ти февруари. Прозорецът е много кратък, но това е единствената ни възможност да опитаме да изкачим върха. Пожелайте ни да имаме възможно по-малко вятър и повече слънце.

Със смирение и молитви към Краля на планината - връх Чогори!
Бог напред и ние след него!
Заедно напред и нагоре, скъпи приятели!
Благодаря сърдечно на всички за подкрепата!", написа Скатов в страницата си във "Фейсбук".

"Условията са много тежки, но е нормално за такава височина. Всяка нощ тук е минус 25 до минус 30 градуса", сподели преди дни Скатов пред БЛИЦ.

8611-метровият К2 се намира в планинската верига Каракорум, част от Хималаите. Вторият по височина връх на планетата доскоро беше абсолютно непристъпен при зимния условия, но група непалски алпинисти и шерпи успя да постигне исторически успех. Възползвайки се от кратък прозорец от хубаво време, което рядко се случва през зимата, на К2 стъпиха 10 души (по-долу на снимката и видеото), сред които и известният непалски алпинист Нирмал Пурджа, изкачил всички 14 осемхилядници в рамките на 190 дни.

Скатов до момента е изкачил десет осемхилядника, а за постигане на Хималайската корона му остават К2, Шиша Пангма, Броуд Пик и Нанга Парбат.