Българският алпинист Атанас Скатов продължава да се опитва да покори връх К2 (8611 метра), но на този етап е принуден да се върне в Базов лагер. Това разказа сливналията при последното си включване във "Фейсбук". 

Скатов достигна Лагер 2 (6600 метра), където беше на аклиматизация, но след две нощувки там се е наложило да се върне обратно, тъй като отново е имало много силен вятър.
 
"Теренът е много техничен и опасен. Падат камъни и вече няколко души пострадаха, един е с опасност за живота", разказа Скатов.

42-годишният ни алпинист е част от международната експедиция, целяща първото в историята зимно изкачване на втория по височина връх на планетата. 8611-метровият К2 се намира в планинската верига Каракорум, част от Хималаите.

Winbet - на един клик разстояниe! (18+)

"Скъпи приятели, вчера слязох на Базов лагер след втората ми аклиматизация до Лагер 2 (6600 метра). На 11 януари тръгнахме към японския лагер 1 при силен вятър, където си бяхме оставили екипировката от първата аклиматизация. Палатката я намерихме счупена и негодна за ползване. Добре, че имахме втора палатка. На 12 януари достигнахме Лагер 1 на 6050 м, където нощувахме отново при силен вятър. На 13.01 достигнахме японския лагер 2, който е точно под лагер 2. След две нощувки на това ниво взех решение да слизам в базовия лагер, въпреки че носех с мен екипировка за върха. 

Трудно се климатизирам на тази зимна експедиция и не съм в моята форма. Също така се убедих, че това е най-трудният осем хилядник. Теренът е много техничен и опасен. Падат камъни и вече няколко души пострадаха,  един с опасност за живота. Труден и много опасен връх.

Днес 16.01 докато пиша това, 10 шерпи от двата непалски отбора на Нирмал и Мингма Г, които дойдоха преди нас, са преминали през "Гърлото на бутилката" и се очаква до 5 часа да са на върха. Днес е най-хубавият ден, откакто сме тук. Има силно слънце и няма вятър. Радвам се много за успеха на експедицията. 

Следващите 10 дни по прогноза е силен вятър и оставаме на Базов лагер. Благодаря ви много за подкрепата и продължаваме заедно напред и нагоре!", написа Скатов на страницата си във "Фейсбук".

Припомняме, че той до момента е изкачил десет осемхилядника, а за постигане на Хималайската корона му остават К2, Шиша Пангма, Броуд Пик и Нанга Парбат.

 

 

 

We are now 200m away to make Nepal n climbing community proud. #Nepalese_Team_Winter_K2 #imagine_Nepal #Sherpa #Pakistan #Nepal #Nepalese_Sherpa #Team #K2 #K2_winter

Публикувахте от Mingma G в Събота, 16 януари 2021 г.

 

Ето как се преминава през "Гърлото на бутилката" под К2: