Продължават премеждията на българския алпинист Атанас Скатов по изключително тежкия път към постигането на голямата цел - покоряването на втория по височина връх на планетата К2 (8611 метра). В страницата му във "Фейсбук" беше публикувана последната информация, от която става ясно, че сливналията поема огромен риск, тъй като има стомашни проблеми. Въпреки това Скатов е решен да атакува К2, което се очаква да се случи съвсем скоро - на 4 и 5 февруари се открива прозорец. 

efbet - 1000 лв. Нов Онлайн Казино Бонус
 
Няколко човека вече са се отказали и са се върнали в Базов лагер (5100 метра). Има информация и за наранен от постоянния каменопад между Лагер 1 и Лагер 2. 

Припомняме, че Скатов прави опит да стане първият българин, изкачил втория по височина и най-труден връх на планетата в зимни условия - К2. Стискаме му палци и се молим всичко да бъде наред!

Съобщението от страницата на Скатов във "Фейсбук":

"03.02.3021г.
Рано сутринта около 02:00 часа, Наско най-накрая се насочи към едно от най-големите предизвикателствата, които си е отправял до момента. За сега по прогноза 4-ти и 5-ти февруари са подходящи за атака на върха. По-голяма част от участниците в зимната експедиция тръгнаха още вчера (нa 2 февруари), понеже бяха запланували нощувка в Лагер 1 за разлика от Наско, който на предходната ротация бе депозирал багажа си в Лагер 2. За половин денонощие Наско и неговият партньор достигнаха директно от базовия лагер до Лагер 2 (6600 метра), където в момента било доста студено и ветровито. 

По план утре трябва да се качат в Лагер 3. Поради краткия прозорец и постоянно променящата се прогноза за времето в случай, че няма много силен вятър, атаката на върха ще започне късно вечерта на 4 февруари или рано сутринта на 5 февруари, като Лагер 4 ще бъде пропуснат. 

Условията са много трудни. Възстановяването на базов лагер е още по-трудно. Много от участниците вече се чувстват изморени и смятат, че са загубили аклиматизацията си поради дългото чакане и се притесняват от лошите възможни последствия. Няколко човека вече се отказаха от атаката и се върнаха на Базов лагер, а други са на път. Има информация и за наранен от постоянния каменопад между Лагер 1 и Лагер 2. 

Почти половината изкараха стомашната инфекция, някои с диария и треска, а други с повръщане. Дали от хигиената, храната или водата не е ясно, но това създаде доста затруднения, включително и на Наско, който продължава да има стомашни проблеми и в момента, но с упоритост, воля и вяра продължава напред и нагоре. 

Стискаме му палци и се молим всичко да е наред!

Лично благодари на всички, които го подкрепят! Вие сте мотивация за него! Съжалява, че не може да отговори на съобщенията ви, но те достигат до него и му дават сила!

Спортът му може да се следи тук!"

 

03.02.3021г.
Рано сутринта около 02:00 ч., Наско най - накрая се насочи към едно от най - големите предизвикателствата,...

Публикувахте от Dr. Atanas Skatov в Сряда, 3 февруари 2021 г.