ВИЖТЕ СТРАНИЦАТА НИ БУКМЕЙКЪР ТУК! 

Едсон Арантеш до Нашименто, най-великият футболист в света, Краля на футбола или просто Пеле. Малцина знаят историята на прякора на легендата, починал снощи на 82 години.

Още от ранна детска възраст Пеле показва невероятните си футболни качества и за да бъдат мачовете на улицата по-интересни и равностойни, той бива поставен на вратата.

И там обаче показва класа и мнозина го сравняват със стража на бразилския национален отбор по онова време Моасир Барбоса до Нашиементо - Биле (на малката снимка).

Топ Коефициенти за Спортни залагания!

С течение на времето Биле става Пеле, тъй като Едсон така произнасял името. И така прякорът му остава в историята.

С името на Биле е свързан много ярък спомен от детството на Пеле, тъй като през през 1950 г. вратарят не успява да спре Уругвай на "Маракана" и Бразилия губи битката за световната титла с 1:2. 

Тогава Пеле разказва, че за първи път е видял баща си да плаче и му обещава някои ден да спечели световната титла и го прави цели три пъти (1958, 1962 и 1970), ставайки единственият в света, който постига това.

Около името на Пеле - Едсон също има интересна история и тя е, че е кръстен на изобретателя на електрическата крушка Томас Едисон. Защо ли? Защото когато се ражда, в родния град на баща му Трес Коракоеш за първи път пускат ток и светват лампите и той решава да почете изобретателя.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram
Присъединете се в канала ТУК