Разследване на "Би Би Си" разкри нови доказателства за корупционните сделки на Роман Абрамович. Собственикът на Челси спечели милиарди, след като купи петролна компания от руското правителство на фалшив търг през 1995 г. 

55-годишният олигарх плати около 250 милиона долара (190 милиона британски лири) за "Сибнефт", преди да я продаде обратно на руското правителство за 13 милиарда долара през 2005 г.

Адвокатите му твърдят, че няма основание да се смята, че е натрупал богатство чрез престъпност.

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

Абрамович беше санкциониран от правителството на Обединеното кралство миналата седмица заради връзките му с руския президент Владимир Путин. Активите на богаташа са замразени и той е дисквалифициран като директор на Челси. Руският милиардер вече призна в съда в Обединеното кралство, че е правил корупционни плащания, за да помогне за стартирането на сделката със "Сибнефт".

Той беше съден в Лондон от бившия му бизнес сътрудник Борис Березовски през 2012 г.

Абрамович спечели делото, но описа в съда как първоначалният търг на "Сибнефт" е бил нагласен в негова полза и как той е дал на Березовски 10 милиона долара, за да се изплати на служител на Кремъл, пише още "Би Би Си".

Изданието се сдобиват и с документ, за който се смята, че е бил изнесен контрабандно от Русия. В него се казва, че руското правителство е било измамено с 2,7 милиарда долара в сделката със „Сибнефт“ - твърдение, подкрепено от руското парламентарно разследване от 1997 г. 

"Разследващите от отдела за икономически престъпления стигнаха до заключението, че ако Абрамович можеше да бъде изправен пред съд, той щеше да бъде обвинен в измама", се посочва в документа. 

Колосална оферта за Челси: Ето кой дава над 3 млрд. евро