Британското правителство направи огромен жест към Челси, който може да спаси лондонския клуб от фалит и поставянето му под управлението на синдик. Както е известно, властите на Острова наложиха сериозни финансови рестрикции на „сините“ заради собственика на клуба Роман Абрамович. Мерките са част от ограниченията върху Русия и Владимир Путин заради военната инвазия на украинска територия. Абрамович, който от своя страна е обект на тежки финансови ограничения, има репутацията на приближен до руския президент.

В резултат на мерките, Челси беше изправен пред фалит, тъй като нямаше да може да покрива месечните сметки в размер на 28 милиона паунда за заплатите на играчите и останалите разходи. Вчера са проведени спешни преговори между клуба и британското правителство. В резултат на това на „сините“ е позволено да имат до достъп до замразените през последните дни приходи от телевизионни права и наградни фондове.

Топ Коефициенти за Спортни залагания!

Това означава, че Челси ще може да оперира с 35 милиона паунда от правата за излъчването на мачовете им от Висшата лига и Шампионската лига. Други 39 милиона ще бъдат получени, ако тимът запази третото си място в шампионата, а допълнителни 36 млн. ще попълнят сметките, ако тимът на Томас Тухел запази титлата си в Шампионската лига.

Това са приблизително 110 милиона паунда, с които „сините“ спокойно ще може да работят до края на сезона без риска от фалит, влизане под управлението на синдик и отнемането на девет точки от актива. От друга страна за клуба остава ограничението от 20 000 паунда за разходи при гостуванията, но сумата може да бъде увеличена, ако лондончани се класират за четвъртфиналите на Шампионската лига. Челси в сряда играе осминафинален реванш с Лил, след като спечели първия мач с 2:0.

Както е известно, усилено се търси нов собственик на "сините". От сделката Роман Абрамович няма да получи никаква сума. Това е един от резултатите на финансовите санкции срещу руския милиардер.