Регионалният Областен оперативен щаб на Хасково проведе спешно заседание след информацията, че Григор Димитров е заразен с коронавирус. След него стана ясно, че карантина ще бъде наложена на всички контакти от първи ред на хора, срещнали се с тенисиста при посещението му в града през миналата седмица. Днес стана ясно, че и треньорът на Гришо Крис Гро, който го придружаваше в България, също е с положителна проба за COVID-19.

„Направихме оценка на риска. Водещите критерии при налагането на мерки ще бъдат неспазването на дистанция от 1,5 метра и по-продължително като време общуване лице в лице с тенисиста“, коментира директорът на РЗИ в Хасково д-р Соня Димитрова.

Извънредни кошмарни вести от Хасково след положителния тест на Гришо

Тя уточни, че масово тестване за инфекцията няма да има при липса на симптоми, но дори при изследвалите се по собствено желание и дали отрицателен резултат карантината няма да бъде сваляна. Издирването на лицата с близък контакт ще се осъществява от органите на здравната инспекция и полицията. От РЗИ успокоиха, че за зрителите от трибуните и за хората, направили си селфи с Григор, рискът не е голям.

В същото време областният управител д-р Стефка Здравкова е наредила да се извърши пълна дезинфекция на всички помещения на тенис комплекс "Кенана", където Григор Димитров направи открита тренировка през миналата седмица. Барчето на територията на спортното съоръжение е затворено.

Масово тестване в Хасково след новината, че Григор Димитров е с COVID-19