Хулио Чиапета е журналистът, който съобщи тъжната новина за смъртта на Диего Марадона, разплакала цял свят. Той е уважаван аржентински журналист - редактор на спортното съдържание във вестник "Кларин". Имал е честта да интервюира над 40 пъти Дон Диего, с когото са били добри приятели. 

Миналата сряда обаче Чиапета е натоварен с най-тежката задача в дългата си кариера - да съобщи на света, че Марадона е починал.

Журналистът обясни пред испанския "Марка", че нямал сили да напише статията, а само предал информацията на колегите си. Затова и материалът останал без автор.

"Отне ми половин час, за да съобщя новината. Всъщност не можех да напиша нито ред. Колегите ми публикуваха статията. Затова и не се подписах", разказа Чиапета. 

Winbet - на един клик разстояниe! (18+)

"Трябваше ми потвърждение от две места, преди да обявим. Новината стигна до колегата Мариано Верина, който получи кратко съобщение малко по-късно гласящо: "Да, той е мъртъв". След това се свързах и с близък на Диего, който също потвърди", разкри популярният журналист.

Страшен скандал заради Марадона: Футболистка го нарече изнасилвач, педофил и насилник!

"Веднага щом публикувахме новината, паднах на колене и си поплаках сам пред компютъра. През седмицата бях писал, че Диего е в депресия. Знаех, че не е добре. В сряда започнахме работа рано, а следобед дойде съобщение "Хулио, Диего е получил инфаркт". Няма да споделям от кого. Пазя източниците си, те са ценни... Публикувахме новината около два часа след смъртта му", добави Чиапета.

"Източникът ми каза, че Диего станал от леглото, след това се върнал в него и получил сърдечния удар. Но не вярвам, че е било така... Мисля, че е починал през нощта, в съня си. Легнал около 23 часа във вторник и не се събудил повече. Племенникът му Джони е последният, който го е видял жив. Да, медицинската сестра обяви, че Марадона е бил буден около 6:00 часа в сряда сутрин, но са я накарали да излъже - призна. Лекарите се грижеха за него денонощно, бяха на смени. Но нямаше дефибрилатор в дома на Диего. Това струва ли ви се нормално? Особено, когато става дума за пациент със сърдечни проблеми и операция...", каза той. 

"Доктор Леополдо Луке е в окото на бурята. Има лекари, които не спират да говорят, че Марадона щеше да е още жив, ако беше в болница. Но и Диего беше голям инат", продължи Чиапета пред "Марка".

"Аз трябваше да уведомя света за смъртта на Марадона, но животът ми няма да се промени. Роден съм да бъда журналист и такъв ще умра. Все още съм в шок, болно ми е. Няма да стана по-важен заради тази новина, която дори не ми се искаше да съобщавам", добави журналистът.

Ексклузивно в БЛИЦ: Вижте първото интервю на Марадона пред български журналист!