Английските футболни фенове засипаха социалните мрежи с притесненията си относно предстоящия в сряда полуфинал на Евро 2024 срещу Нидерландия. Поводът за техните публикации е решението на УЕФА да повери мача на германския съдия Феликс Цвайер.

Според в. „Таймс“ европейската футболна централа дори обмисля да смени наряда и да назначи нов рефер. Шефът на Съдийската комисия към УЕФА Роберто Розети за момента се противопоставя на тези планове и защитава избора на 43-годишния немец.

На Острова припомнят, че звездата на националния отбор на Англия Джуд Белингам беше глобен през декември 2021 г. заради обиди към Феликс Цвайер и намеци за неетично поведение на съдията. Това се случи след загуба на тогавашния отбор на британеца Борусия (Дортмунд) от Байерн с 2:3. След това реферът, който живее в Берлин, за два месеца сам прекрати кариерата си.

Английските медии припомнят, че през 2005 г. Феликс Цвайер е дисквалифициран заради участието си в скандала с бившия рефер Роберт Хойцер. Доказано е, че Хойцер и няколко други съдии са взимали пари за манипулиране на изхода от футболни мачове. При разследването се оказва, че Цвайер не е взимал подкупи и заради това се разминава с по-леко наказание.

Феликс Цвайер вече ръководи три мача на Евро 2024, като един от тях беше убедителната победа на Нидерландия с 3:0 над Румъния на осминафиналите.