Англия се готви да празнува евентуалното спечелване на първа европейска титла в историята при успех над Испания на финала на Евро 2024 тази неделя на "Олимпиащадион" в Берлин, а политиците на Острова вее обсъждат как да бъде почетен мечтания триумф след онзи за световната титла през 1966 година.

Засега няма потвърждение на идеята за почивен ден, ако футболистите на Гарет Саутгейт спечелят трофея, но редица личности изразиха желание да отбележат събитието по официален начин. Новият министър-председател на Обединеното кралство Кийр Стармър заяви пред ITV: "Със сигурност трябва да отбележим празника... Не искам да обаче да предизвиквам лош късмет. Ходих на последния финал на Европейското и не искам да преживея това отново, така че не искам да развалям нищо. Трябва да го отбележим по някакъв начин. Най-важното е да спечелим в неделя."

Медиите във Великобритания припомнят, че преди години Стармър призова за празничен ден, след като Англия достигна до финала на Евро 2020. За нещастие на Стармър "трите лъва" загубиха финала от Италия с дузпи, което може би обяснява сдържаността на лидера на лейбъристите сега.

В същото време лидерът на либералдемократите сър Ед Дейви недвусмислено призова в случай на победа на Англия да бъде обявен ден за отбелязване на събитието.

""Трите лъва" играят първия си финал на чужда земя и ако го спечелят у дома, правителството трябва да въведе празничен ден, за да го отпразнува. Англия заслужава възможността да отпразнува събитието, което се случва веднъж на поколение. Кой знае, може дори да се получи прилично време“, сподели Дейви за идеята.