Всичко за Евро 2024 с БЛИЦ – ТУК!

Вторият кръг на груповата фаза на Евро 2024 продължава с още три мача. Днешната програма се открива от дерби на два отбора от бивша Югославия. Словения и Сърбия се срещат в двубой от група „С“ на шампионата.

Това не е първи двубой между двата тима на европейско първенство и връща спомена за драматичен развой с 24-годишна давност. През 2000 г. те са част от група „С“ на турнира, проведен в Белгия и Холандия. Тогава срещу словенците се изправя Югославия, която всъщност е обединение на Сърбия и Черна гора. Словения повежда с 3:0 в 57-ата минута, но в последните 23 минути югославяните вкарват три гола и изравняват. Като принудителна смяна през първото полувреме тогава влиза настоящият сръбски селекционер Драган Стойкович.

Наставникът на „белите орлите“ и словенският му колега Матяж Кек преди днешния мач говориха, че задачата им е да спечелят двубоя. Който и отбор да постигне тази цел, ще развали равния баланс в досегашните шест срещи между двата съперника.

SloveniaСЛОВЕНИЯСЪРБИЯSerbia

Днес от 16:00 часа по БНТ 1 и БНТ 3
Мюнхен, „Алианц Арена“
Съдия: Ищван Ковач (Румъния)

ВЕРОЯТНИ СЪСТАВИ
Словения: Облак, Карничник, Дъркушич, Бийол, Янжа, Стоянович, Горенц Станкович, Гнезда Черин, Млакар, Шпорар, Шешко
Селекционер: Матяж Кек

Сърбия: Райкович, Велкович, Миленкович, Павлович, Живкович, С. Милинкович-Савич, Гудел, Младенович, Тадич, Митрович, Влахович
Селекционер: Драган Стойкович

Баланс: 8 мача, 1 победа за Словения, 6 равенства, 1 победа за Сърбия

---------------------------------------

Дания се изправя срещу Англия в мач от група „С“ в опит да заличи усещането за пропусната победа в срещата срещу Словения (1:1) в първия мач. Освен това „червеният динамит“ ще търси реванш за загубата си от „трите лъва“ на полуфинала на Евро 2020, когато гол на Хари Кейн в продълженията донесе на англичаните успеха с 2:1.

Днес предстои общо третият двубой между двата съперника на голямо първенство. Първият е на европейското първенство през 1992 г., когато по пътя към титлата Дания прави нулево равенство с Англия в групите. Десет години по-късно „трите лъва“ печелят с 3:0 на осминафиналите на Мондиал 2002.

Преди днешния мач двамата селекционери Каспер Хюлманд и Гарет Саутгейт говориха със суперлативи за днешния си съперник. Датският специалист похвали английската млада звезда Джуд Белингам, докато Саутгейт изрази опасенията си, че „червеният динамит“ познава прекалено добре неговия тим заради факта, че част от футболистите играят във Висшата лига.

DenmarkДАНИЯ - АНГЛИЯEngland

Днес от 19:00 часа по Диема и Диема Спорт 2
Франкфурт, „Дойче Банк Парк“
Съдия: Артур Соареш Диаш (Португалия)

ВЕРОЯТНИ СЪСТАВИ
Дания: Шмайхел, Андерсен, Кристенсен, Вестергор, Кристиансен, Ньоргор, Ериксен, Хьойберг, Меле, Хьойлунд, Поулсен
Селекционер: Каспер Хюлманд

Англия: Пикфорд, Уокър, Стоунс, Геи, Трипиър, Александър-Арнолд, Райс, Сака, Белингам, Фодън, Кейн
Селекционер: Гарет Саутгейт

Баланс: 22 мача, 4 победи за Дания, 5 равенства, 13 победи за Англия

----------------------------------------

Испания и Италия се срещат не само в мач от група „С“, но и в истинска футболна класика, чието последно издание на голям турнир беше на полуфиналите на Евро 2020, когато „адзурите“ спечелиха след дузпи по пътя към титлата.

„Червените фурии“ стартираха бляскаво на шампионата в Германия, разбивайки Хърватия с 3:0, докато „адзурите“ записаха труден успех с 2:1 над Албания след обрат.

Италианският селекционер Лучано Спалети обяви, че неговият отбор днес ще заложи на елегантен стил, също като костюм на „Джорджо Армани“, но е готов и на мръсни номера, ако се наложи. Колегата му Луис де ла Фуенте предпочете да не говори за начин на игра, а заложи на похвали за съперника и нарече италианските национали абсолютни претенденти за всяка титла, за която отиват да се борят на голямо първенство.

Не бива да се забравя, че УЕФА повери на шефа на международния отдел на БФС Ивета Банкова-Стоянова ролята на делегат на мача

SpainИСПАНИЯИТАЛИЯItaly

Днес от 22:00 часа по БНТ 1 и БНТ 3
Гелзенкирхен, „Фелтинс Арена“
Съдия: Славко Винчич (Словения)

ВЕРОЯТНИ СЪСТАВИ
Испания: Унай Симон, Карвахал, Ле Норман, Начо, Кукурея, Фабиан Руис, Родри, Педри, Ямал, Мората, Уилямс
Селекционер: Луис де ла Фуенте

Италия: Донарума, Ди Лоренцо, Бастони, Калафиори, Димарко, Жоржиньо, Барела, Фратези, Пелегрини, Киеза, Скамака
Селекционер: Лучано Спалети

Баланс: 40 мача, 11 победи за Италия, 16 равенства, 13 победи за Испания