От нашия специален пратеник РУМЕН ПАЙТАШЕВ

И това се случи! За първи път в историята на европейските първенства домакинът на турнира отпада още на четвъртфинал, както и за първи път отборът на Германия приключва участието си в тази фаза на шампионата.

Драматичната победа на Испания и елиминирането на Германия ще бъдат обект на коментари още много дни. Медиите в страната домакин разкъсаха английския съдия Антъни Тейлър за неотсъдена дузпа при игра с ръка на Кукурея. Всевъзможни специалисти се изказаха по въпроса, като накрая авторитетно бе заявено и от УЕФА, че решението на арбитъра е правилно, защото според новите правила

ръката на испанеца не е била в неестествено положение

и е сочила надолу. Така или иначе обаче тя спира пътя на топката към вратата – безспорен факт, който сякаш се игнорира при тълкуванията на ситуацията.

Абстрахирайки се от този спорен момент трябва да кажем, че двата отбора еднакво заслужаваха победата. Испанците за пореден път доказаха, че неслучайно продължават победния си поход. И ако мачовете им в групата, както и осминафиналът с Грузия не могат да се приемат за критерий, то сблъсъкът им с бундестима бе истинският тест за тяхната класа. И те го издържаха с достойнство! Пъргави и технични, играчите от Пиренеите движеха топката ниско по тревата, майсторски плетяха многоъгълници, с които разконцентрираха праволинейните германци и използвайки свободните пространства, често излизаха на стрелкови позиции. Така стана и първият гол на Олмо, сложил точка на перфектна комбинация.

От своя страна домакините дълго време не можаха да се отърсят от напрежението, което неизбежно ги беше обхванало. Разполагайки с добри футболисти, те дълго време не можаха да намерят отборната игра, в която да се види и качество. Истинската сила на маншафта пролича в последните двайсетина минути, когато той предприе щурма на отчаянието и принуди испанците да се бранят. Изравняването бе логично следствие на този натиск, като тогава дойдоха и пропуските, за които всички в страната съжаляват. Вестниците единодушно обявиха своите играчи за герои и че те са постигнали своята победа. В деня след мача обаче местните специалисти отсякоха, че отборът все още не е добре комплектуван, за да може да постигне високите цели, които си е поставил. И това е по-точна оценка от оправданията с неотсъдената дузпа. Тони Кроос изигра последния си мач не само с националната фланелка, но и въобще като футболист. Явно и на него

напрежението му беше дошло в повече,

защото не само бе далеч от класата си, но и игра подчертано грубо. Трябва да бъде благодарен на съдията, че не му показа дори жълт картон при ситуацията, когато твърде рано извади Педри от игра и лиши „фуриите“ от ключов играч. А и после действаше повече с ръцете, отколкото с краката си.

Германия загуби с гол в 119-ата минута и това е симптоматичен факт. На полуфинала на „Евро-88“ във ФРГ срещу Холандия домакините загубиха с 1:2 с победен гол на Ван Бастен в 89-ата минута. На полуфинала на „Мондиал-2006“ в Германия срещу Италия бундестимът също получи гол в 119-ата минута от Гросо, а минута по-късно Дел Пиеро заби и втория пирон в ковчега. И три пъти в Германия, и три пъти във фаталната предпоследна минута - едва ли е случайно!

Португалия също си стегна куфарите твърде рано. За втори пореден път „мореплавателите“ стигнаха до дузпи, но този път героят срещу Словения Диого Коща не успя да хване нито една. Освен това в трети пореден мач те не постигат гол, което прави общо 330 минути без гол – един тревожен сигнал. Кристиано Роналдо положи усилия да бъде полезен на тима, но вече и с просто око се вижда, че големите му изяви са вече в миналото. Нито един негов свободен удар не беше като предишните, а когато получи топката на чиста позиция в наказателното поле, я отигра съвсем елементарно. Най-вероятно това бе неговото последно европейско първенство, каквото бе и за другия ветеран Пепе, който не сдържа сълзите си.

Големият фаворит Франция вече е на полуфинал. „Петлите“ също не са на равнището от последните две световни първенства, но се движат уверено напред, вярвайки в силите си. Преодоляха Белгия след фатален рикошет, а сега срещу Португалия стигнаха до дузпи, но ги реализираха безотказно – пет от пет! Звездата им Мбапе явно се чувства некомфортно с маска на лицето и все още не е лидерът, който да поведе останалите, като смяната му бе колкото изненадваща, толкова и логична. Гризман също рано бе сменен, като не се запомни почти с нищо. Муани попадна в огледалната ситуация от последните секунди на световния финал в Катар, но отново заложи на силата, вместо на точността. Така че ни предстои полуфинал Испания – Франция, в който и двата отбора имат относително равни шансове да стигнат до финалния мач.

Англия трябваше да премине през иглени уши, за да се класира за полуфиналите. Както и срещу Словакия, така и сега родоначалниците на футбола проспаха първото полувреме, като съвсем лежерно подходиха и през втората част. И трябваше да дойде голът на Емболо, за да се стреснат истински. Чак тогава те заиграха по-добре и бързо изравниха чрез Сака. Но въпреки че имаха психологическо предимство, те не съумяха да се възползват от него и

определено рискуваха, залагайки на дузпената рулетка.

Погледнато в исторически план, англичаните в повечето случаи са потърпевши, като отпадат след дузпи и на европейско, и на световно първенство. Но този път и петимата изпълнители не трепнаха от бялата точка и изстреляха отбора на полуфиналното стъпало. А сред тях не бяха нито Кейн, нито Фодън, което значи, че „трите лъва“ имат сериозни изпълнители, поне що се отнася до дузпите.

Когато в 35-ата минута Самет Акайдън с глава порази холандската врата след центриране и при неразчетено излизане на вратаря, бетонните трибуни на Олимпийския стадион в Берлин едвам издържаха на зверския рев на повече от 40 хиляди турски запалянковци, подкрепящи френетично своя отбор. От този момент нататък действията се водеха почти изцяло в полето на комшиите, които предложиха истинско опълчение на „оранжевите“, което удържа до 70-ата минута. После всичко си дойде на мястото и „лалетата“ заслужено взеха своето, въпреки че турците можеха и да стигнат до равенството. А на полуфинала срещу Англия те ще срещнат прагматичната формация на Саутгейт, който въпреки критиките стъпка по стъпка приближава отбора си към повторение на финала на „Уембли“ преди три години.