Всичко за Евро 2024 с БЛИЦ – ТУК!

Вторият кръг на груповата фаза на Евро 2024 започва с днешните три мача от шампионата. Програмата открива балканското дерби между Хърватия и Албания, които са част от Група „В“. Това ще бъде първи мач в историята между двата съперника и той ще се играе на изключително сериозен форум.

Хърватите започнаха с неочаквано тежка загуба с 0:3 от Испания, но през второто полувреме показаха значително подобрено представяне и дадоха сигнал, че не заслужават поражение с такова цифрово изражение. Селекционерът Златко Далич беше категоричен в изявлението си преди мача, че победата днес е задължителна за неговия тим.

Албания вкара най-бързия гол в историята на европейските първенства при загубата си с 1:2 от Италия и днес е големият шанс да бъде записано нещо повече на Евро 2024, тъй като предстои и мач срещу "червените фурии".

CroatiaХЪРВАТИЯАЛБАНИЯAlbania

Днес от 16:00 часа по Диема и Диема Спорт 3
Хамбург, „Фолкспаркщадион“
Съдия: Франсоа Летексие (Франция)

ВЕРОЯТНИ СЪСТАВИ
Хърватия: Ливакович, Станишич, Шутало, Гвардиол, Соса, Модрич, Ковачич, Пашалич, Майер, Крамарич, Петкович
Селекционер: Златко Далич

Албания: Стракоша, Балиу, Исмаили, Джимсити, Митай, Рамадани, Аслания, Байрами, Ходжа, Асани, Брая
Селекционер: Силвиньо

Баланс: Нямат играни мачове помежду си

---------------------------------------

След като даде старт на Евро 2024 с убедителна победа над Шотландия (5:1), Германия сега поставя началото и на втория кръг в Група „А“ с мач срещу Унгария. Маджарите исторически са сред неудобните съперници на „маншафта“. Общият баланс е почти равен, а немците не успяха да запишат победа над унгарските национали в последните три двубоя между двата съперника (два равенства и една загуба). Тези срещи бяха играни в последните три години, а при последната от тях Унгария спечели с 1:0 в Лайпциг в мач от Лигата на нациите през 2022 г.

Германците бяха радостни след победата над Шотландия, но селекционерът Нагелсман обяви, че този резултат вече е в историята и фокусът му е върха мача с Унгария. Той разкри, че е добре запознат с тактиката на съперника да залага на двама играещи добре с глава нападатели, до които се изпращат прецизни центрирания. Освен това наблегна и на силното представяне на маджарите при статични положения. Унгарският селекционер Марко Роси призна, че отборът му е допуснал много грешки при загубата с 1:3 от Швейцария. Той беше категоричен, че ще е доволен на точка срещу Германия, но за това отборът му трябва да направи перфектен мач.

GermanyГЕРМАНИЯУНГАРИЯHungary

Днес от 19:00 часа по БНТ 1 и БНТ 3
Щутгарт, „Ем Ха Пе Арена“
Съдия: Дани Макели (Нидерландия)

ВЕРОЯТНИ СЪСТАВИ
Германия: Нойер, Кимих, Рюдигер, Та, Мителщед, Андрих, Кроос, Мусиала, Гюндоган, Вирц, Хаверц
Селекционер: Юлиан Нагелсман

Унгария: Гулачи, Ланг, Орбан, Салай, Бола, Адам Над, Шефер, Керкез, Шалай, Собослай, Варга
Селекционер: Марко Роси

Баланс: 37 мача, 13 победи за Германия, 12 равенства, 12 победи за Унгария

---------------------------------------

Шотландия и Швейцария се срещат на голямо първенство за втори път в историята. Първият също е на европейско първенство и също от група „А". На 18 юни 1996 г. „гайдарите“ печелят с 1:0 на Европейското в Англия след гол на Али Маккойст. След този двубой шотландците и швейцарците са играли само още един път помежду си – през 2006 г. (победа на „кръстоносците“ с 3:1 в контрола).

Селекционерът на Шотландия Стив Кларк призна, че швейцарските национали са голямо предизвикателство за неговия отбор заради впечатляващата им игра при победата над Унгария. 60-годишният специалист заяви, че футболистите му са амбицирани да се реваншират пред феновете за тежката загуба от Германия. Именно заради очакваната силна мотивация при шотландците, селекционерът на Швейцария Мурат Якин изрази опасения, че неговият отбор може да не проведе мача според предварителните планове. Той сподели надеждата си, че футболистите му отново ще се радват на подкрепата на феновете, каквато имаше при успеха над Унгария.

ScotlandШОТЛАНДИЯШВЕЙЦАРИЯSwitzerland

Днес от 22:00 часа по Диема и Диема Спорт 3
Кьолн, „РайнЕнергиЩадион“
Съдия: Иван Кружляк (Словакия)

ВЕРОЯТНИ СЪСТАВИ
Шотландия: Гън, Хандли, Хендри, Тиърни, Ралстън, Гилмор, Макгрегър, Робъртсън, Мактоминей, Адамс, Макгин
Селекционер: Стив Кларк
Наказан: Раян Портиъс

Швейцария: Зомер, Шер, Аканджи, Родригес, Видмер ,Джака, Фройлер, Ебишер, Ндойе, Емболо, Варгас
Селекционер: Мурат Якин

Баланс: 16 мача, 8 победи за Шотландия, 3 равенства, 5 победи за Швейцария