Джорджо Киелини говори за състоянието на италианския тим и шансовете му на стартиращото утре европейско първенство в Германия. 39-годишният бивш национал на "адзурите" сподели спомените си от триумфа на Евро 2020 и разочарованието от това, че отборът не се класира за световното първенство в Катар. Припомняме, че тогава Италия (действащ европейски шампион) и България бяха в една група в квалификациите, като срещата във Флоренция на 2 септември 2021 г. завърши 1:1.

"Манчини беше създал групата и се получи нещо специално при трудни обстоятелства. Това европейско първенство беше кулминация на един тригодишен път, който започна с голямо разочарование - неуспеха да се класираме за Мондиал 2018”, спомни си Киелини за титлата, спечелена на “Уембли”.

"Манчини имаше смелостта да вярва в нас, играчите, и да интегрира нови по време на неговия период и по време на турнира. Федерико Киеза беше на пейката в началото, а аз пропуснах първите два мача поради контузия. Знаехме как да се защитаваме, когато е необходимо и успяхме да победим Испания на полуфиналите, въпреки че те бяха по-добри с топката от нас. Испанците държаха топката на 70%, а Дани Олмо беше почти недосегаем. В крайна сметка футболът е игра на голове, а не на това колко държиш топката”, допълни бившият защитник.

Киелини се опита да обясни защо Италия не успя да се класира за Мондиала в Катар - "Все още бяхме пияни от щастие след европейското първенство, когато направихме равен с България у дома в първия мач от световните квалификации. След това осъзнахме, че да играеш с ентусиазъм от победата и да преследваш мечта е различно в сравнение с това да носиш натиска и да се опитваш да избегнеш спортна трагедия. Не успяхме да се справим със ситуацията. Доказват го двете пропуснати дузпи в два решителни мача срещу Швейцария. Освен това, в сравнение с Европейското, някои от нас не бяха в добра форма".

Легендата на Ювентус говори и за настоящия отбор на Италия - "Имаме някои млади играчи с много опит, като Донарума, Бастони и Барела. А Жоржиньо може да е пътеводна светлина за тази група. Отпред са Киеза и Скамака, които могат да вкарат по всяко време. Не трябва да натоварваме Скамака с прекалено много отговорности, но той имаше три или четири много добри месеци".