Всичко за Евро 2024 с БЛИЦ – ТУК!

От нашия специален пратеник РУМЕН ПАЙТАШЕВ

Мачовете в груповата фаза на европейското първенство са вече в историята, но коментарите за тях скоро няма да стихнат. Какво бе най-характерното и кой в крайна сметка спечели от тънките сметки, които винаги присъстват, ще разберем от осминафиналите.

При домакините събитията се развиха според очакванията. Германците нямаха почти никакви проблеми с класирането си, но ако не бяха изравнили в последната минута срещу Швейцария, щяха още на осминафинала да попаднат на винаги неудобната и от историческа гледна точка Италия. Испания безусловно защити името си в „групата на смъртта“ и финишира като единствения отбор с пълен актив. Но битката за второто място достигна своята кулминация в добавеното време на мача Хърватия – Италия, когато „адзурите“ се спасиха буквално в „дванайсетия час“.

Спокойно и дори прекалено скучно бе в групата на Англия. Въпреки класирането си, родоначалниците на футбола бяха съсипани от критики в собствената си страна и ако не променят игровия си облик в преките елиминации, не ги чака нищо добро. Единствената интрига бе задочният спор за второто място между Дания и Словения, които

завършиха с равен брой точки и абсолютно еднаква голова разлика.

Така жълтите картони се оказаха арбитъра при определянето на крайното класиране.

Малко изненадващо, но напълно заслужено Австрия спечели първото място в групата в компанията на Франция и Нидерландия. Особено показателен за класата на австрийците бе мачът им с „лалетата“, в който те на три пъти повеждаха, за да стигнат до крайната победа. Най-големите неизвестности се получиха в най-невзрачната на пръв поглед група. Преди последните мачове и четирите отбора – Белгия, Украйна, Румъния и Словакия – имаха равен брой точки. А след изиграването им статуквото се запази, защото никой не можа да стигне до победата. Но и никой не загуби. В крайна сметка головата разлика определи кой да продължи напред, като Украйна остана на последното място без да бъде победена. Прави чест и на четирите отбора, че играха феърплей, търсейки победата без оглед на събитията, които се случваха на другия стадион. Любопитна бе гледката след края на мача между Румъния и Словакия, когато и двата отбора ликуваха заедно със своите привърженици – всички бяха победители!

Класирането на Португалия не будеше съмнение, но и тук се разразиха епични сражения за второто място. Накрая ликуваха турците за радост на огромната маса техни привърженици. А Грузия сътвори истински подвиг, като още в дебюта си на европейско първенство преодоля бариерата на груповата фаза. Големият губещ бе отборът на Чехия, който не съумя да защити традициите на историята си.

Сега жребият вече е хвърлен и никой
няма право на грешка в мачовете на истината.

А те започват с европейския шампион Италия, който трябва да брани титлата си срещу Швейцария. Както им става почти традиция, „адзурите“ се промъкнаха по терлици в следващата фаза. Но внимание! Така се случи и на „Мондиал-70“ в Мексико, когато завършиха на първо място с голова разлика 1:0. Но после бяха главните артисти в „Мача на столетието“ срещу ФРГ, за да стигнат до финала. А какво да кажем за „Мондиал-82“ в Испания, когато прескочиха във втория кръг след три равенства и само един гол повече от Камерун. Но после се развихриха и не само благодарение на „вълшебния стрелец“ Паоло Роси ставаха световни шампиони. Така че залагам на Италия срещу „кръстоносците“.

Не вярвам домакините от Германия да имат сериозни проблеми срещу Дания, която поне досега не показа някакво израстване в сравнение с предишни години. Хвърляйки поглед върху останалите двойки, ще видим, че и Англия, и Испания, и Португалия би следвало да нямат особени затруднения съответно срещу Словакия, Грузия и Словения. Разочаровалите до момента англичани нямат право повече да неглижират представянето си, ако искат да стигнат до финала. Испанците ще трябва да потвърдят възходящото си развитие, а Кристиано Роналдо и компания се целят високо, за да подценят следващия съперник. Но дали някъде тук няма да се стигне до изненада, както нерядко се е случвало?

„Гвоздеят“ на осминафиналите е мачът между Франция и Белгия. По време на „Мондиал-2018“ в Русия двата отбора играха на полуфинал, но сега е доста по-различно.

„Златната“ генерация на белгийците вече клони към своя залез

и не вярвам те да имат някакви особени шансове срещу „петлите“, които са едни от фаворитите за европейската купа. Пълни с неизвестности са двойките Румъния – Нидерландия и Австрия – Турция. Румънците се радваха на класирането си така, сякаш вече са станали европейски шампиони. „Оранжевите“ отстъпиха на Австрия, но имат повече футболни достойнства, за да продължат борбата и на четвъртфиналите. А дуелът между Австрия и Турция е напълно отворен! И двата отбора изповядват атакуващ и зрелищен футбол, който е предпоставка и гаранция за зрелище, което да се помни дълго време.

Да хвърлим поглед и по-нататък. Вече се оформиха двата основни потока по пътя към финала. И веднага прави впечатление, че те са доста неравностойни поне като гръмки имена. В единия се движат Испания, Португалия, Германия и Франция, докато при другия са Италия и Англия. Дали тези прогнози ще се сбъднат, предстои да видим.