Всичко за Евро 2024 с БЛИЦ – ТУК!

Чаканият от цяла Европа футболен форум стартира тази вечер. Европейското първенство ще бъде в епицентъра на събитията цял месец - от 14 юни до 14 юли, а агенция БЛИЦ ще ви пренесе на германска земя, за да ви приближи максимално до горещите събития. В специалната ни страница ще откриете всичко, което ви интересува - тв програма, групи, данни за всички футболисти, резултати и топ новини. 

Домакинът на Евро 2024 Германия се изправя срещу Шотландия в мач от Група „А. Началото е в 22 часа българско време. Маншафтът за втори път е домакин на европейско първенство след 1988 г., а тогава започва с равенство 1:1 с Италия.

Това е четвърти голям шампионат, на който Германия е домакин. В списъка, освен Евро'88, са още Мондиал'74 и Мондиал 2006. Във всеки от тези турнири Бундестимът се класира поне на полуфиналите. Като на световното първенство преди 50 години печели титлата, а на мондиала преди 18 години завърши трети. На Евро'88 и Мондиал 2006 Германия отпада от бъдещия шампион – съответно Нидерландия и Италия.

Германия е в ролята на фаворит и започна да набира скорост под ръководството на Юлиан Нагелсман, което дава надежди на феновете за успешно представяне пред домашна публика. Шотландия обаче не е отбор за подценяване. „Гайдарите“ се класираха за Евро 2024 като втори в група в Испания и за сметка на Норвегия и Ерлинг Холанд.

Това е третият случай, в който Германия и Шотландия се изправят един срещу друг на голямо първенство. Предишните два пъти немците постигат победи – 2:1 на Мондиал'86 и с 2:0 на Евро'92.

КАКВО КАЗАХА ТРЕНЬОРИТЕ
Юлиан Нагелсман (Германия):
Това е едва вторият случай, в който Германия приема европейско първенство. Това е огромна възможност з а играчите и за мен като треньор. Заради домакинството сме подложени на напрежение, но и изпитваме и удоволствие. Ако успеем да пренесем това удоволствие в представянето си на терена, ще направим великолепен турнир“.

Стив Кларк (Шотландия): „Германия се представя много добре. Това е домакинският им турнир и няма да позволят на друг да го спечели. Когато става дума за мачове на голям турнир, германският национален отбор е един от най-опасните. Очакваме труден мач, но се надяваме, че ще успеем да затрудним домакините на шампионата.“

GermanyГЕРМАНИЯШОТЛАНДИЯScotland

Днес от 22:00 часа по БНТ 1, БНТ 3, Нова, Диема Спорт 3
Мюнхен, „Алианц Арена“
Съдия: Клеман Тюрпен (Франция)

ВЕРОЯТНИ СЪСТАВИ
Германия: Мануел Нойер, Джошуа Кимих, Антонио Рюдигер, Джонатан Та, Максимилиан Мителщед, Роберт Андрих, Тони Кроос, Джамал Мусиала, Илкай Гюндоган, Флориан Вирц, Кай Хаверц

Шотландия: Ангъс Гън, Антъни Ралстън, Раян Портиъс, Джак Хенри, Киърън Тиърни, Андрю Робъртсън, Скот Мактоминей, Били Гилмор, Калъм Макгрегър, Джон Макгин, Че Адамс

Баланс: 17 мача, 8 победи за Германия, 5 равенства, 3 победи за Шотландия