Всичко за Евро 2024 с БЛИЦ – ТУК!

От нашия специален пратеник РУМЕН ПАЙТАШЕВ

Осминафиналните пресявания на Евро-2024 преминаха според очакванията и не съвсем. „Бомбата“ бе отпадането на европейския шампион Италия, който бе пронизан от швейцарските кръстоносци. Това не само бе първа загуба на „адзурите“ от този съперник след 31-годишна пауза, но и мощен шамар върху самочувствието на една от световните футболни нации. Лично аз

отдавна не бях гледал толкова безпомощна Италия!

За последен път на голямо първенство това се случи може би точно преди 20 години по време на „Евро-2004“ в Португалия. Но дори и тогава „скуадрата“ се бореше до последно за класирането си. Сега, след като за пореден път и Фортуна се усмихна на италианците срещу Хърватия, те така и дори не се опитаха да променят своя игрови облик, ако въобще може да се говори за някакъв облик. Вярно е, че голяма част от играчите са млади и без сериозен опит в подобни турнири, но дори и самия факт, че те играят в Серия „А“, вече е някаква гаранция за качество. Треньорът Лучано Спалети остава на поста си и това е правилно решение с оглед на близкото не особено ясно бъдеще.

Испания, Англия и Португалия имаха наглед по-скромни съперници, но само испанците защитиха името си. Те сразиха Грузия, правейки пълен обрат след получения автогол и продължават победния си поход. За разлика от тях Англия и Португалия изиграха истински нестинарски танц, танцувайки върху острието на бръснача и трябва да благодарят на съдбата, че ги пощади от очертаващото се унижение. Родоначалниците на футбола тотално разочароваха верните си фенове, част от които гневни напуснаха стадиона преди края на мача срещу Словакия, без да станат свидетели на фантастичния обрат. Скъпоплатените и прехвалени звезди изглеждаха на терена така, сякаш очакват никому неизвестните словаци сами да се бият. Хари Кейн повече се разправяше със съдията, вместо да играе. Нашумелият Белингам действаше арогантно и подчертано грубо и хубавият гол едва ли променя оценката за него. А какво да кажем за палячото на вратата Пикфорд, който в неистовото си желание да играе като либеро в един момент бе изненадан с прехвърлящ удар, който по чудо не доведе до гол. А трябваше да бъде наказан за самодейните си действия. Единствено отчасти Фодън и Райс загатваха за класа, но това бе крайно недостатъчно.

Не по-различно бе представянето и на Португалия начело със звездата си Кристиано Роналдо. Иберийците безспорно бяха по-добрият отбор срещу Словения, но в хода на мача с лека ръка пропуснаха редица изгодни голови възможности. На няколко пъти Роналдо се размина с топката в непосредствена близост до вратата и въпреки че на моменти словенците прибягваха до истинско опълчение, нулевото равенство неизбежно водеше към рулетката на дузпите. А драмата щеше да бъде пълна, ако в 115-ата минута след груба грешка на опитния Пепе, Шешко остана сам срещу вратаря Диого Коща, и

ако не бе намесата му, мореплавателите щяха да потънат безнадеждно.

Дузпите бяха почти повторение на финала за Купата на европейските шампиони между Стяуа и Барселона през 1986 г. в Севиля. Тогава румънският вратар Хелмут Дукадам спаси четири дузпи, а неговите съотборници вкараха две, за да се стигне до победата с 2:0 и Стяуа стана първият източноевропейски отбор, спечелил шампионската купа на Европа. Сега героят за Португалия се нарича Диого Коща, който спаси три дузпи и сигурно щеше да хване и още една, но неговите съотборници реализираха и трите си удара и с 3:0 иберийците се класираха за четвъртфиналите.

Домакините от Германия преодоляха Дания по-скоро рутинно, отколкото класически. „Оранжевите“ нямаха почти никакви проблеми срещу Румъния, докато Турция защити честта на Балканския полуостров. След като султан Сюлейман Великолепни е спрян пред стените на Виена през 1683 г., сега неговите сънародници превзеха австрийската столица не с военни, а с футболни средства. Сериозна бе битката между Франция и Белгия, като един фатален рикошет предреши спора в едно от най-старите съседски дербита.

Дуелът между Испания и Германия е определян като „гвоздеят“ на четвъртфиналите. Домакините ще се изправят срещу непобедимите до момента испанци, които се движат равноускорително. Всички в страната очакват маншафтът да спре победния ход на „фуриите“, но освен задължителната подкрепа от трибуните те трябва да покажат и футболни достойнства, с които да надделеят. Но не по-взривоопасно е стълкновението и между Португалия и Франция. Двата отбора

имат доста стари сметки за уреждане още от „Евро-84“ във Франция,

когато „петлите“ направиха пълен обрат на полуфинала и стигнаха до последния мач. И двата отбора импонират със стил и ако го демонстрират на терена, можем да станем свидетели на един зрелищен сблъсък.

„Трите лъва“ са длъжници на своите почитатели, но дали ще разкрият потенциала си, с който разполагат, предстои да видим. Срещу тях са швейцарците, които вече взеха скалпа на европейския шампион и тъй като апетитът идва с яденето, със сигурност са се прицелили и към родоначалниците на футбола. Нидерландия или Турция? Като качество „лалетата“ превъзхождат, но в Германия турците играят като у дома си и неистовата подкрепа от трибуните понякога се оказва решаваща.