Всичко за Евро 2024 с БЛИЦ – ТУК!

Евро 2024 наближава своята кулминация, а днес ще бъде определен вторият финалист на турнира. Нидерландия и Англия ще се изправят в битка, за да определи съперника на Испания на финала на „Олимпиащадион“ в неделя. Така ще бъде определена предпоследната неизвестна на Европейското първенство. Последната ще остане за самия решителен двубой – определяне на новия футболен крал на Стария континент.

Това е трети мач между „лалетата“ и „трите лъва“ на европейско първенство, като до момента балансът е по една победа. Нидерландия печели с 3:1 в групите на Евро`88 в Дюселдорф, а Англия записва успех с 4:1 в груповата фаза на Евро`96 на „Уембли“.

Днешният полуфинал е втори между нидерландците и англичаните за последните пет години. През 2019 г. Играчите от Ниската земя се наложиха с 3:1 след продължения в Гимараеш в битка за място на финала на първото в историята издание на Лигата на нациите.

Не би се приело за изненада, ако и днес „лалетата“ и „трите лъва“ не излъчат победител в редовното време. Все пак пет от последните осем мача между двата съперника завършват при равен резултат след 90 минути.

В дните преди днешната среща на Острова се появи призив към УЕФА да смени съдията Феликс Цвайер. Причината за това е участие на 43-годишния германец в корупционния скандал с рефера Роберт Хойцер през 2005 г. В добавка беше посочен фактът, че през 2021 г. звездата на английския национален отбор Джуд Белингам беше наказан в Германия заради обидни обвинения срещу Цвайер след загубата на тогавашния си отбор Борусия (Дортмунд) с 2:3 от Байерн.

NetherlandsНИДЕРЛАНДИЯАНГЛИЯEngland

Днес от 22:00 часа по БНТ 1 и БНТ 3
Дортмунд, „Сигнал Идуна Парк“
Съдия: Феликс Цвайер (Германия)

ВЕРОЯТНИ СЪСТАВИ
Нидерландия: Вербрюген, Дъмфрис, Де Врай, Ван Дайк, Аке, Схаутен, Симонс, Райндерс, Мален, Депай, Гакпо
Контузен: Маатсен
Наказани: няма
Селекционер: Роналд Куман

Англия: Пикфорд, Уокър, Стоунс, Геи, Сака, Мейно, Райс, Шоу, Белингам, Фодън, Кейн
Контузени: няма
Наказани: няма
Селекционер: Гарет Саутгейт

Баланс: 22 мача, 7 победи за Нидерландия, 9 равенства, 6 победи за Англия