Всичко за Евро 2024 с БЛИЦ – ТУК!

Англия елиминира Швейцария с 5:3 след дузпи (1:1 в редовното време и след продължения), вкарвайки за първи път в историята си и петте изпълнения от бялата точка. След четвъртфинала се появиха снимки на бутилката за вода на вратаря Джордан Пикфорд, където му е подсказано как да реагира при ударите на швейцарците.

Именно благодарение на „пищова“ стражът на „трите лъва“ успя да парира удара на Мануел Аканджи. Оказва се обаче, че важна роля за точните стрелби на островитяните при дузпите има един човек, който дори не е англичанин.

Това е бившият нидерландски нападател Джими Флойд Хаселбанк. Той е добър приятел с българския треньор Станимир Стоилов от времето, когато двамата играят заедно в португалския Кампомайорензе в периода 1996-97 г. През годините и двамата са говорили за топлите си отношения, започнати в края на ХХ век.

От месец март 2023 г. Хаселбанк е треньор в националния отбор на Англия, където е асистент на бившия си съотборник в Мидълзбро Гарет Саутгейт. За ролята на 52-годишния нидерландец за английската точност при дузпите призна звездата Джуд Белингам.

„Бях много уверен при изпълнението си и заради това искам да благодаря на Джими Флойд Хаселбанк. Той много ни помогна в това отношение. Всичко е резултат на свършената от него работа при закрити врати. Благодарение на Джими сме психически подготвени и спокойни, когато дойде време за дузпи“, заяви футболистът на Реал (Мадрид).

В сряда Джими Флойд Хаселбанк със сигурност ще бъде в доста деликатна ситуация. Англия играе на полуфиналите на Евро 2024 срещу родната му Нидерландия.