Всичко за Евро 2024 с БЛИЦ – ТУК!

Емоциите на еврофиналите в Германия продължават с два мача днес. Тази вечер предстои да се изиграят първите срещи от последната група "F": Турция - Грузия (от 19:00 часа) и Португалия - Чехия (от 22:00 часа).

Европейският шампион от 2016 година, воден от суперзвездата Кристиано Роналдо, отново е сред фаворитите за спечелването на трофея. Селекцията на Роберто Мартинес ще направи всичко, за да стартира с победа и да оправдае очакванията. Двубоят е на "Ред Бул Арена" в Лайпциг.

За 39-годишния Роналдо това ще бъде шесто европейско първенство, а може би и последно. Също с толкова е и друг ветеран - 41-годишният защитник на Порто Пепе. Португалският тим разполага и с други опитни играчи - Бруно Фернандеш, Бернардо Силва, Диого Жота, Рафаел Леао и Гонсало Рамош. 

Роналдо и компания са считани за фаворит в срещата, но със сигурност няма да им е лесно срещу коравия чешки тим.

Чехите се стремят към второто място в групата. Бивш победител в надпреварата от 1976 г. и финалист от 1996 г., съставът е предвождан от капитана Томаш Соучек от Уест Хям. В атака пък е дуото от шампиона на Германия Леверкузен - Адам Хложек и Патрик Шик, който отбеляза Гол №1 на предишните еврофинали.

Силите са доста по-изравнени в ранната среща от групата. Съседката ни Турция тръгва с големи очаквания, след като спечели квалификационната си група със 17 точки от 8 мача в компанията на третия в света Хърватия и Уелс. Сега тимът е воден от селекционера Винченцо Монтела, а в него личат имената на капитана Хакан Чалханоглу, който стана шампион на Италия с Интер, както и на младите звезди Арда Гюлер, който спечели Шампионската лига с Реал (Мадрид) и нападателят на Ювентус Кенан Йълдъз. 

Грузинците дебютират на еврофинали, след като разплакаха Гърция след изпълнение на дузпи в плейофите. Селекцията на Вили Саньол е готова да изненада всеки, който я подцени, а в редиците на отбора е 23-годишният офанзивен футболист Хвича Кварацхелия, който беше в основата на шампионската титлата на Наполи в Серия "А" през сезон 2022/2023. 

Türkiye ТУРЦИЯ - ГРУЗИЯGeorgia

Мач от група "F"
Днес от 19:00 часа 
Пряко по Диема и Диема Спорт 3 
Дортмунд, "Сигнал Идуна Парк" 
Съдия: Факундо Тейо (Аржентина)

Вероятни състави: 

TУРЦИЯ: Мерт Гюнок, Каан Айхан, Мерих Демирал, Абюулкерим Бардакджъ, Ферди Кадиоглу, Салих Йозджан, Хакан Чалханоолу, Ирфан Джан Кахведжи, Кенан Йълдъз, Керем Актюроглу, Баръш Йълмаз
Селекционер: Винченцо Монтела

ГРУЗИЯ: Георги Мамардашвили, Лаша Двали, Гурам Кашиа, Соломон Кверквелия, Георги Чакватадзе, Леван Шенгелия, Георги Кочорашвили, Отар Китеишвили, Отар Какабадзе, Хвича Кварацхелия, Жорж Микаутадзе
Селекционер: Вили Саньол

Баланс: 5 мача, 3 победи за Турция, 1 равенство, 1 победа за Грузия, г.р. 12:5 за Турция

-------------

PortugalПОРТУГАЛИЯ - ЧЕХИЯ Czechia

Мач от група "F"
Днес от 22:00 часа 
Пряко по БНТ 1 и БНТ 3
Лайпциг, "Ред Бул Арена"
Съдия: Марко Гуида (Италия)
 

Вероятни състави:

ПОРТУГАЛИЯ: Диого Коща, Жоао Кансело, Пепе, Рубен Диаш, Нуно Мендеш, Бруно Фернандеш, Витиня, Жоао Палиня, Бернардо Силва, Кристиано Роналдо, Рафаел Леао
Селекционер: Роберто Мартинес

ЧЕХИЯ: Индржих Станек, Томаш Холеш, Робин Хранач, Ладислав Крейчи, Владимир Цоуфал, Антонин Барак, Томаш Соучек, Лукаш Провод, Давид Юрaсек, Ян Кухта, Патрик Шик
Селекционер: Иван Хашек

Баланс: 5 мача, 4 победи за Португалия, 1 победа за Чехия, г.р.  10:2 за Португалия

Любопитни факти:
* Това ще бъде четвърта среща на европейско първенство между Португалия и Чехия от 1996 г. насам. През това време само Италия и Испания са се срещали повече пъти (5), но им предстои шеста среща на Евро 2024.

* Чехия спечели първата от своите срещи с Португалия през 1996 г. (1:0), докато португалците ликуваха в последните две (3:1 през 2008 г., 1:0 през 2012 г.).

* За Кристиано Роналдо това е шесто европейско първенство. Той вече държи рекордите за най-много голове на еврофинали (с 14 попадения; втори с 9 е Мишел Платини), най-много асистенции (6 - от 1972 г. се води статистика за голови пасове) и най-много евроучастия, в които е отбелязал поне един гол (5).

* Роналдо е лидер и по мачове на европейски първенства с 25 двубоя. Втори в тази класация са Пепе и Жоао Моутиньо - по 19.