Всичко за Евро 2024 с БЛИЦ – ТУК!

Съдиите на Евро 2024 ще обясняват на зрителите своите решения, които са взети на базата на ВАР по време на мачовете от шампионата. Нововъведението беше анонсирано от шефа на Съдийската комисия към УЕФА Роберто Розети. По този начин ще се намали до минимум недоволството от страна на феновете, които протестират, че не разбират всички решения, взимани след видеоповторения, откакто системата беше въведена.

„Решението ще бъде показано на видеоекраните на стадионите. Като пример мога да дам изписването на следното съобщение: „Наказание, игра с ръка на №9 от Германия - докосна топката с лявата си ръка, която беше вдигната в неестествена позиция над рамото и протегната далеч от тялото“. Правим това за следващите поколения... за футбола и имиджа на играта, за младите играчи и за младите съдии“, заяви Розети на специална пресконференция на стадион „Алианц Арена“, където утре ще бъде открито европейското първенство с мач между домакина Германия и Шотландия.

56-годишният бивш италиански рефер уточни, че в случаите, когато капитан на даден отбор е вратарят, както е при Италия и Словения, преди началото на мач ще бъде определян полеви играчи, които да има правото да говори със съдията. Такава функция според правилата се полага само на капитана.

„Не е възможно да се обясни на 10-12 човека, когато са се скупчили около съдията. Ще се говори единствено на капитана или предварително излъчения футболист. Четвъртият рефер ще обяснява на треньора. Всички отбори бяха посетени от представител на Съдийската комисия, които им обясни новите изисквания“, допълни шефът на съдиите към УЕФА.