Всичко за Евро 2024 с БЛИЦ – ТУК!

Елиминационната фаза на Евро 2024 започва с първите два осминафинала от програмата на шампионата. Европейският първенец Италия продължава да защитава титлата си и днес ще се изправи срещу Швейцария. Двата тима играха в групите на Евро 2020 и „адзурите“ тогава спечелиха с 3:0, но това е единствената среща между двата отбора в последните им шест двубоя, която не е завършила при равен резултат. Тази статистика индикира, че не е невъзможно и днес да има реми, а след това да се стигне до дузпи.

Швейцарците не само ще търсят реванш за поражението си преди три години, а от началото на настоящия континентален шампионат се представят много силно и не допуснаха загуба до момента. Тимът на Мурат Якин вече доказа, че не се страхува от нито един съперник и всъщност другите трябва да имат предвид качеството в състава на „часовникарите“. Италия от своя страна не е достатъчно убедителна и се нуждаеше от изравнителен гол на Матия Дзакани в осмата минута на добавеното време на мача с Хърватия, за да си осигури второто място в групата и да си гарантира участието на осминафиналите.
 

SwitzerlandШВЕЙЦАРИЯИТАЛИЯItaly

Днес от 19:00 часа по Диема и Диема Спорт 3
Берлин, „Олимпиащадион“
Съдия: Шимон Марциняк (Полша)

ВЕРОЯТНИ СЪСТАВИ
Швейцария: Зомер, Шер, Аканджи, Родригес, Стергиу, Джака, Фройлер, Ебишер, Ндой, Емболо, Варгас
Наказан: Видмер
На картон от наказание: Фройлер, Ндой, Родригес, Сиеро, Джака
Селекционер: Мурат Якин

Италия: Донарума, Дармиан, Манчини, Бастони, Ди Лоренцо, Барела, Жоржиньо, Кристанте, Димарко, Скамака, Киеза
Наказан: Калафиори
На картон от наказание: Кристане, Донарума, Фаджоли, Пелегрини
Селекционер: Лучано Спалети

Баланс: 61 мача, 8 победи за Швейцария, 24 равенства, 29 победи за Италия

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Домакинът Германия се изправя срещу Дания, след като си гарантира първото място в група „А“ след изравнителен гол на Никлас Фюлкруг за 1:1 срещу Швейцария във втората минута на добавеното време. Сега със сигурност тимът на Юлиан Нагелсман ще опита да постигне успех, който да го класира на четвърти четвъртфинал за последните пет европейски първенства. Статистиката обаче сочи, че „маншафтът“ има само една победа над Дания в последните четири срещи между двата отбора, като всички останали са завършили при равен резултат. Ако тенденцията се запази, не е изключено тази вечер в Дортмунд да гледаме дузпи.

Датчаните отдавна са доказали, че са труден за побеждаване съперник и на Евро 2024 за пореден път потвърдиха това впечатление. „Червеният динамит“ няма загуба от Германия вече 12 години (за последно в групите на Евро 2012 – 1:2), но от друга страна няма успех над немците от близо четвърт век. Последната победа на Дания над „маншафта“ е записана в контрола през 2000 г. (2:1). Двата тима имат общо четири сблъсъка на големи първенства. Балансът е равен – по 2 победи, но датчаните имат предимството на успех в двубой извън груповата фаза. Това е триумфът с 2:0 на финала на Евро 1992.
 

GermanyГЕРМАНИЯДАНИЯDenmark

Днес от 22:00 часа по БНТ 1 и БНТ 3
Дортмунд, „Сигнал Идуна Парк“
Съдия: Майкъл Оливър (Англия)

ВЕРОЯТНИ СЪСТАВИ
Германия: Нойер, Кимих, Рюдигер, Шлотербек, Мителщед, Андрих, Кроос, Мусиала, Гьндоган, Вирц, Хаверц
Наказан: Та
На картон от наказание: Андрих, Мителщед, Рюдигер
Селекционер: Юлиан Нагелсман

Дания: Шмайхел, Андерсен, Вестергор, Кристенсен, Кристиансен, Ньоргор, Ериксен, Хьойберг, Ба, Хьойлунд, Поулсен
Наказан: М. Хюлманд
На картон от наказание: Ньоргор, Меле, Вестергор, Винд
Селекционер: Каспер Хюлманд

Баланс: 28 мача, 15 победи за Германия, 5 равенства, 8 победи за Дания