Всичко за Евро 2024 с БЛИЦ – ТУК!

Словакия и Румъния излизат тази вечер от 19:00 часа българско време в последната среща от група "Е" на Евро 2024. Любопитното е, че всички отбори в групата, където са още Белгия и Украйна, имат по 3 точки преди финалните двубои - нещо невиждано в историята на европейските първенства. 

Равенството обаче би облагодетелствало словаци и румънци, а една от легендите на румънския футбол Данут Лупу открито каза, че ще има далавера. 

“Ще се класираме при равенство срещу Словакия. Всичко е уговорено, ще е жалко и двата тима да не отидем. Защо да рискуваме? На това ниво футболистите ще се разберат”, заяви Лупу пред румънския медии.

Впоследствие социалните мрежи бяха залети с безкрайни коментари от всички части на Европа. Мало и голямо се пита дали ще има задкулисни действия между Словакия и Румъния. 

Ако завършат наравно и без голове, и румънци, и словаци продължават напред към 1/8-финалите без значение от крайния резултат на другия мач в групата между Белгия и Украйна. С равенството и двата тима ще съберат четири точки, което е повече от завършилите на трето място от групи А (Унгария - 3) и В (Хърватия - 2).

Заради вдигналия се шум световни букмейкъри намалиха коефициентите за хикс, а някой вече не приемат залози за равенство. От УЕФА излязоха с призив за феърплей в решителните срещи от тази вечер.

Подобен случай имаше преди 20 години в Португалия, при това в групата на България. Тогава в последния мач от първата фаза Швеция и Дания трябваше да завършат 2:2, за да подпечатат продължаването си към елиминациите и по този начин да отстранят Италия. Двата скандинавски тима фиксираха срещата точно с този резултат.

Историята помни още един фрапиращ случай - от Световното през 1982 година между ФРГ и Австрия. Тогава германците биха с 1:0, а австрийците само се разхождаха из терена. Така  двата тима прецакаха Алжир, който преди това бе скрил топката на Бундестима.