Всичко за Евро 2024 с БЛИЦ – ТУК!

Евро 2024 продължава с нови три срещи от груповата фаза. Днешната програма откриват Румъния и Украйна, които се изправят в мач от група „Е“. Северните ни съседи играят за шести път на европейско първенство, но последното им участие беше през 2016 г. В досегашните си 16 двубоя на континентален шампионата Румъния има само една победа (5 равенства и 10 загуби), записана през 2000 г. над Англия (3:2). Преди 24 години е и единственият случай, в който излиза от груповата фаза, но отпада от Италия. Украйна от своя страна участва на шесто поредно европейско първенство, като на предишния турнир стигна до четвъртфиналите, където беше елиминирана от Англия.

Големите надежди на Румъния са свързани с капитана Николае Станчиу, който единствен в отбора има опит от предишно участие на голям турнир. Защитникът Раду Драгушин направи впечатляващ сезон в Тотнъм, но на отбора липсва качествен футболист в предни позиции. Украйна разполага с трима играчи, които през последната година се представиха силно в едни от най-добрите шампионати в Европа – Михайло Мудрик (Челси), Олександър Зинченко (Арсенал) и Артьом Довбик (Жирона). Проблем за селекционера Серхий Ребров е контузията на защитника Виталий Миколенко (Евертън), който според предварителните прогнози няма да вземе участие в днешния мач.

 

RomaniaРУМЪНИЯУКРАЙНАUkraine

Днес от 16:00 часа по БНТ 1 и БНТ 3
Мюнхен, „Алианц Арена“
Съдия: Глен Нюберг (Швеция)

ВЕРОЯТНИ СЪСТАВИ
Румъния: Молдован, Бурка, Дръгушин, Рус, Банку, М. Марин, Р. Марин, Станчиу, Ман, Драгуш, Михаила
Селекционер: Едуард Йорданеску

Украйна: Лунин, Коноплия, Забарни, Матвиенко, Зинченко, Шапаренко, Степаненко, Судаков, Циганков, Довбик, Мудрик
Селекционер: Серхий Ребров

Баланс: 6 мача, 3 победи за Румъния, 1 равенство, 2 победи за Украйна

------------------------------------------------

Мачът между Белгия и Словакия от Група „Е“ е първият между двата тима на голям турнир. „Червените дяволи“ участват на трето поредно европейско първенство и се надяват да подобрят представянето си от предишните два шампионата, когато отпадаха на четвъртфиналите. Откакто се отделя от Чехословакия като отделна държава през 1993 г., Словакия само веднъж е преминавала групите на европейско първенство. Това се случва през 2016 г., когато отпада на осминафиналите.

Белгия е фаворитът в днешната среща, след като няма загуба след поражението си от Мароко на Мондиал 2022. Отборът на Доменико Тедеско загря за Евро 2024 с победи над Черна гора и Люксембург, в които вкара общо пет гола и не допусна попадение във вратата си. Словакия също е в силна серия, след като загуби само веднъж в последните си седем двубоя и завърши на второ място в квалификационна група с Португалия. Днес тимът на Франческо Калцона ще опита да постигне първата словашка победа над Белгия. „Соколите“ показаха добра форма преди европейското първенство, записвайки победи с по 4:0 в контролите си със Сан Марино и Уелс.

Shirt badge/Association crestБЕЛГИЯСЛОВАКИЯSlovakia

Днес от 19:00 часа по Диема и Диема Спорт 3
Франкфурт, „Дойче Банк Парк“
Съдия: Умут Мелер (Турция)

ВЕРОЯТНИ СЪСТАВИ
Белгия: Кастеелс, Фаес, Витсел, Де Кайпер, Кастан, Мангала, Онана, Доку, Тросар, Лукаку, Де Бройне
Селекционер: Доменико Тедеско

Словакия: Дублавка, Пекарик, Вавро, Шкриняр, Ханко, Куцка, Лоботка, Дуда, Шранц, Боженик, Хараслин
Селекционер: Франческо Калцона

Баланс: 3 мача, 1 победа за Белгия, 2 равенства

------------------------------------------------

Мачът от Група „D“ в Дюселдорф между Австрия и Франция е най-чаканият за неутралните зрители от днешната програма на Евро 2024. Участието си в турнира започва един от големите фаворити Франция, а около отбора в последните седмици доста се шуми заради трансфера на Килиан Мбапе в Реал (Мадрид). Австрия участва на европейско първенство за четвърти път в историята и за трети път поред. „Петлите“ са за 11-и път на континентален шампионат, а освен това играха на финалите на три от последните четири големи първенства със свое участие.

Австрийците впечатлиха по време на квалификациите, записвайки само една загуба в осем мача (6 победи и едно равенство), за да завършат на второ място след Белгия. Отборът претърпя промяна под ръководството на Ралф Рангник и може да се окаже една от приятните изненади на Евро 2024. Франция записа седем победи и едно равенство в квалификациите и сега започва участие в шампионата като основен фаворит. Цялото внимание е насочено към Мбапе, но „петлите“ разполагат и с други силни изпълнители. Сред тях е Антоан Гризман, който от 2016 г. насам е участвал при реализирането на повече попадения на голям турнир от всеки друг европейски футболист (11 гола и седем асистенции в 25 мача).

AustriaАВСТРИЯФРАНЦИЯShirt badge/Association crest

Днес от 22:00 часа по Диема и Диема Спорт 3
Дюселдорф, „Меркур Шпийл Арена“
Съдия: Хесус Хил Мансано (Испания)

ВЕРОЯТНИ СЪСТАВИ
Австрия: Пентц, Пош, Лайнхарт, Траунер, Мвене, Лаймер, Зейвалд, Вимер, Забицер, Баумгартнер, Грегорич
Селекционер: Ралф Рангник

Франция: Манян, Кунде, Салиба, Упамекано, Ернандес, Гризман, Канте, Рабио, Дембеле, Тюрам, Мбапе
Селекционер: Дидие Дешан

Баланс: 25 мача, 9 победи за Австрия, 3 равенства, 13 победи за Франция