УЕФА предупреди футболните фенове да не купуват билети за мачовете от Евро 2024 чрез трети лица, защото е незаконно, като техният собствен сайт е предпочитаният начин за закупуването им.

От Европейската централа казаха пред ДПА, че почти 10 хиляди пропуска са били анулирани преди турнира, а сега броят им е още по-голям.

УЕФА предприе съдебни действия срещу онези, които предлагат незаконно билети в интернет, но пропуски за мачове като четвъртфинала в петък между домакините от Германия и Испания в Щутгарт все още се предлагат, много от които на завишени цени.

"УЕФА предупреди феновете за незаконни продавачи на билети, които се опитват да се възползват от голямото търсене, като предлагат такива втора ръка", казаха от централата.

Единственият официален начин за закупуване е чрез портала на УЕФА, където цените са ясно определени. Но единственият шанс там е да се снабдиш с пропуск, който е върнал.

Търсенето далеч надхвърля броя на наличните билети, като УЕФА има почти 50 милиона заявки за налични 2.4 милиона.

Европейската федерация се опитва да се противопостави на черния пазар, като предлага само цифрови билети чрез собственото си приложение. Пропуските могат да бъдат прехвърлени на приятел или член на семейството, но продажбата им с цел печалба чрез трета страна е забранена от правилата.

От УЕФА казаха, че това "ни е позволило да идентифицираме нарушения на правилата и условията, които водят до анулиране им. Подобен процес не би бил възможен с хартиени билети".