С патриотични песни и хиляди украинци в изгнание на стадиона мъжкият национален отбор на Украйна се почувства като у дома си по време на първата тренировка в Германия преди Европейското първенство по футбол.

След изпълнението на националния химн и преди да започне загрявката, имаше ярко напомняне за войната у дома, която е обединяваща сила за този отбор. Всеки играч имаше топка, която да даде на фен, а Олександър Зинченко връчи своята на военен ветеран, който имаше протези на краката под всяко коляно.

Близо до стадиона на Висбаден се намира военният щаб на САЩ в Германия, който координира доставката на оръжия и друга помощ от съюзниците на Украйна за борба срещу руската инвазия. Украинският президент Володимир Зеленски посети Висбаден преди шест месеца.

"Трябва да поговорим за това. Знам, че някои хора са уморени от новините за войната, но ние продължаваме да се борим и се нуждаем от вашата подкрепа. Много е важно Украйна да бъде на Евро 2024, защото ние, всички украинци, искаме да сме в европейското семейство", каза треньорът Серхий Ребров, който също е играл в Англия и Русия и е бил треньор в Унгария.

Зинченко беше в отбора на Украйна, който достигна четвъртфиналите на Евро 2021. Това беше последното европейско лято преди руснаците да нападнат страната.

"Този турнир е 100 процента различен и специален", каза Зинченко.

"Все още има хора, които умират без причина и ние трябва да се държим заедно", заяви играчът на Арсенал, подчертавайки, че това, което са преживели играчите, не може да се сравни с бойците на фронтовата линия и техните семейства.

"За тях е супер трудно, за нас очевидно е допълнителна мотивация. Всички знаем кой стои зад нас. Трябва да покажем най-доброто си представяне", добави Зинченко.

Украйна играе първо в понеделник срещу Румъния в Мюнхен. Четири дни по-късно тимът излиза Словакия в Дюселдорф, след което завършва участието си в група "F" срещу фаворита Белгия на 26 юни в Щутгарт.

Подготовката за тези мачове започна сериозно в четвъртък сутринта след официално посрещане на терена от политици от региона. 4000-е фенове на стадиона аплодираха на крака всички футболисти, докато минаваха, правейки леки загряващи обиколки на терена.