Българската делегация по художествена гимнастика продължава лагера си в град Мураяма (Япония). Той бе уреден от председателя на федерацията Илиана Раева. Тези лагери ще бъдат ежегодни, до Олимпиадата в Токио през 2020 година. Състезателките, техните треньори и останалите от нашия щаб посетиха долината на розите – парка Хигашизава. В него растат над 20 000 броя рози от 750 вида, разказва официалната страница на федерацията по художествена гимнастика.

Домакините почерпиха българската делегация с мляко със сладко от рози и сладолед от рози. Гимнастичките ни посетиха и изградения в парка шинтоистки храм на бойното изкуство – Яидо. Човекът, създал това изкуство, е от Мураяма и се счита, че духът му е в храма и закриля местното население и гостите, посетили шинтоисткия храм.

Преди това българите присъстваха на традиционна японска чайна церемония. Домакините поднесоха традиционен японски десерт, за да може след него да се усети по-истински вкуса на чая.

Част от българската делегация получи честта да участва в традиционна церемония по обличане на кимоно. Пет от момичетата (Стефани Кирякова, Елена Бинева, Анна Шивачева, Камелия Стоилова и Симона Дянкова), след изтегляне на жребий, получиха автентични японски кимона както и специални чехли, които задължително се обуват при ритуала на обличането на кимоно. Цялата церемония беше изключително интересна и много забавна за нашите момичета, а домакините още веднъж показаха своето уважение към българските си гости.